20 doden en 50 gewonden in school op de Krim na explosie en schietpartij: verdachte pleegt zelfmoord, politie zoekt mogelijke mededaders

REUTERS
Bij een explosie en daaropvolgende schietpartij in een polytechnische school in Kertsj, in het oosten van het schiereiland Krim, zijn na de dood van een zwaargewond meisje al twintig mensen omgekomen. Ook zijn er een vijftigtal gewonden. Dat bevestigt het Russische ministerie van Gezondheid. De vermoedelijke dader is een 18-jarige student die na de aanval zelfmoord heeft gepleegd. 

De politie is op zoek naar mogelijke mededaders. Het Russische Onderzoekscomité beschouwt het bloedbad op dit moment als moord, niet als terrorisme. “Het is onze taak om te achterhalen wie hem op deze misdaad heeft voorbereid”, zei de regeringsleider op de Krim, Sergej Aksjonov. “In de school handelde hij alleen. Maar bij de voorbereiding kan deze schoft niet alleen geweest zijn”, zei Aksjonov volgens het persbureau Interfax. 

De procedure is vergelijkbaar met bloedbaden in Amerikaanse scholen zoals in 1999 in Columbine. Voor Rusland is het de eerste keer dat zoiets gebeurt met een dergelijke rampzalige afloop. De Krim is in staat van rouw. Mensen leggen bloemen voor de slachtoffers neer aan de school.

“In totaal 68 personen zijn getroffen door de aanslag. Negentien van hen kwamen om. Zes personen kregen ter plaatse medische verzorging, al de anderen werden naar het ziekenhuis gebracht”, zei minister Veronika Skvortsova aan Rossiya 24 TV. “Alle verwondingen zijn complex”, zei Skvortsova nog. “De verwondingen zijn geïnfecteerd, want kleine deeltjes hebben het weefsel doen ontsteken. De situatie is zeer moeilijk.”

lees verder onder foto:

Extremistisch motief

Het Russische Onderzoekscomité meldt dat een bom die was gevuld met metalen voorwerpen is afgegaan in de kantine. Daarna zijn ook schoten gevallen. De explosie in de school heeft mogelijk geen levens gekost. Uit de eerste onderzoeksresultaten zou blijken dat alle dodelijke slachtoffers zijn overleden aan schotwonden. 

De speurders houden rekening met een mogelijk extremistisch motief. Daarbij zou het minder om islamitische maar eerder om mogelijke banden met radicale Oekraïnse groeperingen gaan, zoals de Pravy Sektor, een beruchte paramilitaire organisatie in Oekraïne, of de extreemrechtse partij UNA-UNSO. Zij zouden de student mogelijk aangezet kunnen hebben tot het bloedbad.

AFP

Onopvallende student

De 18-jarige verdachte Vladislav Roslyakov is een student van de school. Hij heeft zichzelf na zijn daad doodgeschoten. Dat wordt bevestigd door de premier van de Krim, Sergei Aksjonov. “Zijn lichaam werd gevonden in de bibliotheek op de tweede verdieping”, zegt Aksjonov. De dader werd door bekenden omschreven als een onopvallende eenling.

Er zal postuum een psychiatrisch verslag over hem opgemaakt worden, deelde de onderzoekscommissie van de overheid mee. Tot dusver zijn verschillende woningen van de vermoedelijke schutter en zijn familieleden doorzocht. De schooldirectrice werd verhoord, de ondervraging van andere getuigen loopt nog. De autoriteiten waren na de eerste berichten uit Kertsj van een terreurdaad uitgegaan, maar bestempelen het bloedbad nu voorlopig als een meervoudige moord.

De politie bevestigt ook dat de verdachte eerst in het rond heeft geschoten alvorens zichzelf van het leven te beroven. 
Het motief van de dader(s) is nog onduidelijk. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat er een nauwgezet onderzoek komt naar de motieven van de aanslag. 

Poetin wijt de massale schietpartij op een school op de Krim aan de globalisering. “Naar alle waarschijnlijkheid is dit het resultaat van globalisering, hoe vreemd dat ook mag lijken”, zei Poetin op een forum in de Zwarte Zee-stad Sotsji. “Alles is begonnen met de bekende tragische gebeurtenissen op scholen in de Verenigde Staten, jonge mensen met instabiele geesten creëren zelf valse helden.”

“Dit betekent dat wij allen, niet alleen Rusland, maar wij over de hele wereld slecht reageren op veranderende omstandigheden in de wereld. We creëren geen noodzakelijke, interessante en nuttige inhoud voor jonge mensen”, aldus Poetin.

AFP

Schietpartij

Twee getuigen hebben volgens nieuwszender RT gezegd dat gemaskerde aanvallers na de explosie begonnen te schieten in het gebouw in Kertsj. “Ze schoten op scholieren en docenten. Iedereen die ze tegenkwamen’', zegt een scholier. “Ze gooiden ook met explosieven.’’

Een gewonde medewerkster van de school vertelt dat de daders het pand vermoedelijk via de achterdeur zijn binnengedrongen. “Het is makkelijk om daar over het hek te klimmen. Er hangt geen camera en de deur is ook niet beveiligd’', zegt de vrouw tegen RT. 
Schoolhoofd Olga Grebennikova zegt tegen lokale media dat iemand zichzelf had opgeblazen. Daarna zou ook zijn geschoten. Ze vertelde dat overal lichamen van tieners liggen. 

De autoriteiten zijn inmiddels ter plaatse en hebben de omgeving afgezet. Ook op de rest van het eiland worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt: 200 militairen zijn naar de Krim gestuurd.

REUTERS

Krim 

De Krim is een schiereiland ten zuiden van Oekraïne. Rusland heeft het schiereiland in 2014 geannexeerd. 

In mei van dit jaar opende de Russische president Poetin nog een nieuwe brug die Kertsj verbindt met de Russische regio Krasnodar. De brug is 19 kilometer lang en daarmee de langste van Europa. 

EPA

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charly Vanderperre

  De Krim Is niet geannexeerd ! In een democratisch referendum heeft Krim gekozen voor aansluiting met Rusland ! Oukraine is een schurkenstaat en moet vernietigd worden door Rusland omdat ze een bedreiging vormen !

 • Tim Bogmans

  Wat kan in godsnaam Putin hieraan doen??? Jammere gebeurtenis. Onopvallenden zijn vaak de gevaarlijksten. Sterkte aan familieleden.

 • Eduard Dierckx

  Voor zij die dit nog moesten weten aan de reacties te zien, Crimea is democratisch verkozen door de bevolking en niet door annexatie van Poetin. De bevolking bestaat daar uit Russen en zij besloten door te gaan met Rusland.

 • Elle Devee

  Amerikaanse toestanden in de Krim

 • Johan Beyls

  Jammer voor de slachtoffers maar Poetin mag dit op zijn conto schrijven...hoelang zal het nog duren vooraleer er een coup tot stand komt????