2 leeuwen dood nadat beroemde Keniaanse leeuwentroep werd vergiftigd

THINKSTOCK
Twee leeuwen uit het Masai Mara wildreservaat in Kenia zijn gestorven door vergiftiging. Ze maakten deel uit van de beroemde 'Marsh'-leeuwentroep waarover van 1996 tot 2008 de populaire BBC-reeks 'Big Cat Diary' werd gemaakt.

De twee leeuwinnen kwamen aan hun einde nadat ze van een vergiftigd koeienkarkas hadden gegeten. Eén van de leeuwen was Bibi, een zeventienjarig vrouwtje. Volgens een medewerker van BBC Wildlife, die ter plaatse kwam, werd het dier schuimbekkend, hijgend en met stuiptrekkingen aangetroffen. De andere leeuw werd na haar dood verslonden door hyena's en was niet meer herkenbaar.

Twee mannen werden ondertussen aangeklaagd voor de moedwillige vergiftiging van de leeuwentroep en moesten zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Volgens Keniaanse media hadden de mannen het op de leeuwen gemunt omdat ze drie koeien gedood hadden.

Zoöloog Jonathan Scott, die de BBC-reeks mee presenteerde, volgt de troep al sinds 1977. Hij schreef een droef bericht op zijn website: "We volgen de Marshtroep al 40 jaar - de Masai Mara en Kenia liggen ons na aan het hart. We geloven dat we op een keerpunt staan in de geschiedenis van de Masai Mara," aldus Scott.

"Hopelijk komt er iets goed voort uit de ondergang van de Marshtroep. Ze zijn gedwongen om hun traditionele territorium te verlaten door de indringing van vee, wat nu een deel van het leven is in de Mara," zo ging hij verder. "We zouden kunnen zeggen dat dit "schokkend nieuws" is met betrekking tot het lot van de Marshtroep, maar er is niets schokkends meer aan wat er in de Masai Mara gebeurt."