2 doden bij zelfmoordaanslag in kantoor nationale oliemaatschappij in Tripoli

REUTERS
In de Libische hoofdstad Tripoli heeft een zelfmoordterrorist zichzelf opgeblazen in het hoofdkwartier van de nationale oliemaatschappij (NOC). Vijf aanvallers, vermoede leden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), vielen het gebouw aan. Dat hebben ooggetuigen en lokale media gemeld. Twee bewakers werden gedood door de schutters. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In de bovenste verdiepingen van het gebouw is brand uitgebroken. Brandweerlui gebruiken kranen om de mensen die nog in het gebouw zitten, via het dak te evacueren, zo melden lokale media.

"De veiligheidsdiensten zoeken in het gebouw nog steeds naar de gewapende mannen. Maar onze prioriteit is de evacuatie van de burgers die nog binnen zitten", zo laat de lokale politie weten.

De woordvoerder Ahmed Salem zei aan Libya TV dat op het moment van de aanval, weinig werknemers in het gebouw waren. De NOC wordt geleid door de nationale eenheidsregering van premier Fayez Serraj, gevestigd in Tripoli en gesteund door de Verenigde Naties.

De identiteit van de aanvallers is vooralsnog onbekend.

 Zwaarbewapende milities

Sinds de val van dictator Moammar Kadhafi in 2011 heerst chaos in Libië. De internationaal erkende regering in Tripoli concurreert met een regering in het oosten van het land. Beide worden ondersteund door zwaarbewapende milities.

De aanval komt enkele dagen nadat de Verenigde Naties een akkoord bereikt hebben omtrent een staakt-het-vuren nabij Tripoli. Bij gevechten tussen gewapende groepen nabij de hoofdstad waren sinds 27 augustus minstens vijftig mensen omgekomen.

REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.