2.700 vluchtelingen in 24 uur gered op Middellandse Zee

De afgelopen 24 uur zijn bij 18 verschillende reddingsacties meer dan 3.700 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. Dat meldt de Italiaanse kustwacht. Eerst was er nog sprake van meer dan 2.700 vluchtelingen.

De meeste reddingsacties vonden plaats voor de Libische kust. Ze werden uitgevoerd door verschillende Europese marine- en handelsschepen. Een boot van Artsen Zonder Grenzen bracht 292 migranten naar de haven van Pozzallo, op Sicilië.

Aan boord was ook het lichaam van een overleden vluchteling. Waarschijnlijk werd het slachtoffer neergeschoten bij een incident op zee, voor de Libische kust. De daders zitten vermoedelijk tussen de andere migranten op de boot. Een gammele boot vol Syriërs op weg naar een Grieks eiland verging, met zes doden tot gevolg. 

In totaal zijn dit jaar al 60.000 vluchtelingen over zee naar Italië gekomen. De meesten ontvluchtten de ellende in hun thuislanden, zoals Syrië, Eritrea en Afghanistan. Regelmatig verdrinken hele groepen tijdens de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee.