2,7 miljoen Europeanen zijn getroffen door privacyschandaal Facebook

ANP
De gegevens van zo'n 2,7 miljoen Facebook-gebruikers in de EU zijn mogelijk "ongepast gedeeld" met het in opspraak geraakte onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Dat heeft het Amerikaanse techbedrijf geantwoord op een brief van EU-commissaris Vera Jourova (justitie) waarin zij om opheldering over het schandaal heeft gevraagd.

De Europese landen die het hardst getroffen zijn, zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Cambridge Analytica kreeg de gegevens van 1,1 miljoen Britten in handen. In Duitsland zijn de gegevens van 310.000 mensen gedeeld. 

In totaal zou Cambridge Analytica de gegevens van 87 miljoen gebruikers verzameld hebben. Dat gebeurde via een persoonlijkheidstest die een aantal van die Facebookers gedownload en ingevuld hebben, waarna het databedrijf toegang kreeg tot hun gegevens en die van hun vrienden. In ons land zou het om iets minder dan 61.000 mensen gaan. Facebook brengt alle betrokken gebruikers vanaf 9 april zelf op de hoogte. 

Strengere regels

Jourova heeft begin volgende week een onderhoud met Facebook, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. "Het ziet ernaar uit dat dingen bij Facebook uit de hand zijn gelopen, nu moet de situatie worden aangepakt", tweette ze vandaag. "Ik wil niet dat mensen worden gemanipuleerd in een onbekende richting door onbekende mensen die ervoor betalen."

Jourova wil in het onderhoud volgende week - waarschijnlijk met haar gebruikelijke contact bij Facebook, topvrouw Sheryl Sandberg - ook de strengere EU-regels voor databescherming vanaf mei aan de orde stellen. Grote internetbedrijven die de privacy niet respecteren, lopen dan risico op een boete van 4 procent van de jaaromzet.

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft inmiddels beslist niet zelf in het Britse parlement een toelichting op de situatie te komen geven maar een vertegenwoordiger te sturen. Het EU-parlement heeft hem ook uitgenodigd "de 500 miljoen EU-burgers gerust te stellen", aldus de voorzitter. Hij wil duidelijkheid dat de persoonlijke gegevens "niet zijn gebruikt om de democratie te manipuleren".

Facebook meldde eerder deze week dat in de zaak ruim 89.000 Nederlandse accounts zijn betrokken.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Die partij voor de apartheid op bussen is tenminste eerlijk en zegt waar ze voor staat. Je kan ze dus negeren. Facebook bedriegt je, verrijkt zich door de verkoop van je persoonlijke gegevens en maakt het mogelijk om democratische verkiezingen te manipuleren. Wat is dan erger.

 • jos meurrens

  ik ben er niet bij, want ik heb geen facebook.

 • jos indigne

  Is dat nu zo een erg , ik vind het veel erger dat er een partij opgericht is die aparte bussen wil voor mannen en vrouwen

 • jean-pierre van m

  Grote zever ,alle apps enz gebruiken je gegevens en daar geeft ge zelf toestemming voor ,dus niet alleen met de vinger wijzen naar facebook . Blij dat facebook bestaat ,.

 • Stephen Schelfhout

  Eigen schuld dikke bult zeg ik, als je met sociale media nonsens begint dan neem je gewoon risico's. Zelfde geldt voor Instagram, snapchat, Twitter en al die andere onnozelheden.

Video