2.500 berichten onder de loep: zo hard gaat Donald Trump tekeer op Twitter

REUTERS
"Crooked Hillary can't close the deal with Bernie Sanders. Will be another bad day for her!" Dat is de laatste tweet van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Net zoals in zijn speeches overheerst de negatieve toon in zijn tweets. Dat blijkt uit een analyse van 2.500 tweets door Vox.

De tijdlijn van Donald Trump leest als een stroom van beledigingen, slogans en commentaar op journalisten. Een schat aan informatie, dacht Zachary Crockett van Vox. Hij analyseerde alle tweets tussen oktober 2015 en mei 2016. Retweets en quotes van andere mensen werden gefilterd tot Crockett aan een lijst met 2.500 tweets kwam.

Uit de data blijkt dat 45 procent van de tweets negatief geladen is. 27 procent is neutraal en slechts 28 procent van de tweets heeft een positieve toon.

REUTERS
Vox

Crockett telde ook de zestig meest gebruikte bijvoeglijke naamwoorden samen. Het meest gebruikte is 'great' dat hij voornamelijk als slogan tweet ("Make America Great Again"). In deze lijst valt ook op dat de meeste woorden een negatieve ondertoon hebben.

Trump beschrijft positieve zaken meestal met 'great', 'good' of 'nice'. Zijn woordenschat blijft dus redelijk beperkt, maar de negatieve adjectieven vertellen een ander verhaal. Mensen die hij op Twitter beledigt, komen in aanraking met een veelvoud aan negatieve adjectieven dat Trump kent. 

Om zijn tweets kracht bij te zetten, schrijft de presidentskandidaat vaak in hoofdletters. Dat doet hij ongeveer in 72 procent van de gevallen wanneer hij zijn bekende slogan bovenhaalt.

Trump gebruikt in 76% van zijn tweets uitroeptekens

Zachary Crockett

Wat Zachary Crockett opvalt in de tweets is dat Trump 3,5 keer meer tweet over de media dan over zijn verkiezingsprogramma. De republikein verheerlijkt zijn eigen interviews en gaat vooral in de aanval op wie kritiek uit.

Wanneer hij wel over politiek praat, focust hij zich op de thema's immigratie en werk.

Vox