2.000 duiven met ledlampjes zorgen voor spectaculaire lichtshow in New York

AP
In New York vond gisteravond de première plaats van 'Fly by Night': een spektakel waarbij 2.000 duiven met ledlampjes de hemel van de stad verlichten.

De vogels werden bij zonsondergang vrijgelaten vanaf een voormalig vliegdekschip in de Brooklyn Navy Yard. In een geïmproviseerde choreografie vloog, dook en draaide de zwerm  rond in de lucht. "Het is bijna alsof er een vallende ster door de hemel vliegt," zegt kunstenaar Duke Riley, die het dertig minuten durende spektakel bedacht.

De duiven dragen lichtgevende ledbandjes aan hun poten: die lichtjes worden via een afstandsbediening gecontroleerd. Riley en zijn assistenten joegen bij aanvang met vuilniszakken en fluitjes de duiven de lucht in. De toeschouwers konden de show ondertussen aanschouwen vanaf een tribune.

Het spektakel vindt tot en met 12 juni wekelijks plaats. Bezoekers mogen gratis binnen, maar moeten wel online reserveren. Momenteel is er al een wachtlijst aangelegd.

Riley koos de Brooklyn Navy Yard voor zijn lichtshow, omdat de Amerikaanse marine er in het begin van de twintigste eeuw postduiven hield op een nabijgelegen eiland. De man kwam op het idee voor de voorstelling nadat hij een oud militair handboek had gelezen over het trainen van duiven voor nachtelijke missies.

Met de show wil Riley ook de teloorgang van het duivenmelken in New York aankaarten. In de jaren 1960 waren er nog duizenden liefhebbers, maar vandaag telt New York nog amper 200 duivenmelkers.

Wanneer de voorstelling in juni afloopt, zal een groot aantal vogels geschonken worden aan een man uit Brooklyn die eerder dit jaar honderden duiven verloor in een brand.

AP
AP
AP