17 doden bij confrontatie in China

Bij een zware confrontatie in de onrustige regio Xinjiang, in het noordwesten van China, zijn zeventien mensen om het leven gekomen. Onder de doden bevinden zich vier politieagenten, negen aanvallers en vier passanten die door de ordediensten zijn neergeschoten. Dat heeft de Amerikaanse zender Radio Free Asia (RFA) bericht. De doden zijn Oeigoeren, leden van de moslim minderheid.

Het incident dateert van afgelopen dinsdag in het kader van huiszoekingen in Yingairike, in de prefectuur Aksu. De politieagenten zouden in een huis met messen aangevallen zijn door meer dan tien Oeigoeren, zo verklaarde viceburgemeester Turdahun Tohti aan de zender. Enkele onbewapende hulpagenten vluchtten daarop naar het politiebureau, achtervolgd door de aanvallers. De ordetroepen hebben daarop het vuur geopend en negen opstandelingen gedood. In de confrontatie werd ook het hoofd van het lokale ziekenhuis en zijn dochter gedood. Ze werden verkeerdelijk als verdachten aanzien, aldus de viceburgemeester. Ook twee boeren werden neergeschoten.

Wegens de spanningen tussen de Oeigoeren en de Chinese bestuurders, geldt Xinjiang als een conflictgebied. Veel Oeigoeren klagen over onderdrukking. Peking treedt hard op tegen wat ze separatisten en terroristen noemen.