16 doden bij aanslag tegen VS-ambassade in Jemen

Bij een aanslag op de Amerikaanse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sana zijn zestien mensen om het leven gekomen. Volgens een veiligheidsfunctionaris zijn de slachtoffers zes bewakers in dienst van het Jemenitische ministerie van binnenlandse zaken en vier burgers. Ook zes aanslagplegers kwamen om.

Twee explosies
Een woordvoerder van de ambassade zei dat een autobom ontplofte bij het hek van de ambassade, gevolgd door een tweede explosie. De vier gedode burgers zijn volgens de veiligheidsfunctionaris drie Jemenieten en een Indiër. Volgens Washington hebben alle Amerikaanse medewerkers van de ambassade de aanslag overleefd.

Vuurgevecht
De Arabische zenders Al-Jazeera en Al-Arabiya melden dat er brand was uitgebroken in een van de gebouwen van het complex. De zenders zeiden dat na de explosie een schotenwisseling plaatsvond tussen bewakers van de ambassade en onbekende mannen. Het staatspersbureau SABA zei niets over de schietpartij, maar sprak van twee autobommen in plaats van een. Onduidelijk was waarom de berichten van elkaar verschilden.

Buurtkinderen gewond
De politie zette de omgeving van de ambassade onmiddellijk af. Minstens zeven gewonden, onder wie een aantal buurtkinderen, werden naar het ziekenhuis gebracht. Huizen in de omgeving van de ambassade raakten door de ontploffingen beschadigd. In de buurt wonen veel westerlingen.

Eerder al doelwit
De Amerikaanse ambassade in Jemen was al eerder het doelwit van geweld. Bij het vorige incident, in maart, viel een dode en raakten meer dan tien kinderen gewond toen drie mortiergranaten de ambassade misten en insloegen in de naastgelegen meisjesschool.

Bondgenoot in strijd tegen terrorisme
De Verenigde Staten beschouwen Jemen als een bondgenoot in de strijd tegen terrorisme, maar de betrekkingen zijn bij tijd en wijle stormachtig. De VS vindt dat Jemen te lichte straffen oplegt aan militanten, van wie sommigen worden vrijgelaten als ze beloven geen aanslagen te zullen plegen. Het zint de Amerikanen ook niet dat de doodstraf voor het brein achter de aanslag op de U.S.S. Cole in 2000, Jamal al-Badawi, is omgezet in een gevangenisstraf van vijftien jaar.

"In oorlog"
De aanslag herinnert eraan dat de Verenigde Staten "in oorlog" zijn tegen extremisten, zei de Amerikaanse president Bush. "Deze aanslag herinnert ons eraan dat we in oorlog zijn met extremisten die bereid zijn onschuldigen te doden om hun ideologische doelen te bereiken", aldus Bush. "Onze boodschap is dat we regeringen willen helpen te overleven tegen extremisten, wij willen dat mensen normaal kunnen leven."

In New York veroordeelden ook de VN-Veiligheidsraad en VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon de aanslag. (belga/vsv)