16 doden bij aanslag in Nigeria

Bij een bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abujah zijn vanavond 16 doden gevallen. De bomaanslag vond plaats in de buurt van hetzelfde busstation in de rand van Abuja waar midden april bij een aanslag 75 doden vielen.

1 mei is een officiële feestdag in Nigeria. Volgens ooggetuigen ontplofte de bom op een drukke weg in Abuja. De auto vol explosieven zou op een controlepost zijn afgereden, waarna de bestuurder uitstapte en wegrende. Bij de explosie zouden tenminste 16 doden zijn gevallen en volgens sommige bronnen 19 gewonden. Zes auto's brandden uit.

De bomaanslag werd nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat de radicaalislamitische sekte Boko Haram, die al vaker bloedige terreurdaden pleegde in Nigeria, verantwoordelijk is.

Internationale bijeenkomst
De aanslag komt daags voor een belangrijke internationale bijeenkomst in Abuja over de economische toekomst van Afrika, waarbij onder anderen de Chinese premier is uitgenodigd. De overheid brengt tijdens het evenement, dat van 7 tot 9 mei wordt gehouden, 6000 extra agenten op de been om de veiligheid van de deelnemers te kunnen waarborgen.

Boko Haram
Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. Op nagenoeg dezelfde plek was op 14 april een busstation het doelwit van een bomaanslag door de extremistische islamitische groep Boko Haram. Daarbij kwamen 75 mensen om.

Deze aanslag, en de ontvoering enkele uren later van meer dan 230 schoolmeisjes in het noordoosten van het land, hebben de twijfels van veel Nigerianen over de daadkracht van president Goodluck Jonathan versterkt.