156 migranten onderschept voor kust van Tripoli

Archieffoto vanuit Tripoli.
AFP Archieffoto vanuit Tripoli.
De Libische kustwacht heeft gisteren 156 migranten onderschept op een rubberen boot voor de kust van Khoms, ten oosten van Tripoli. Dat heeft de marine gemeld. Onder de migranten bevinden zich ook tien kinderen.

De migranten die probeerden de oversteek te maken richting Europa zijn afkomstig uit Soedan, Mali, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Niger en Kameroen. Ze werden overgedragen aan de immigratieautoriteiten. 

De reddingsoperatie kwam er twee dagen nadat een Spaanse ngo de Libische kustwacht ervan beschuldigde twee vrouwen en een kind te hebben achtergelaten op zee. De drie werden aangetroffen in de buurt van een vernielde reddingsboot. Slechts een van hen was nog in leven, aldus de ngo Proactiva Open Arms.

"Veroorzaakt door mensensmokkelaars"
Na die beschuldigingen schreef de woordvoerder van de marine in een bericht op Facebook dat de kustwacht de afgelopen jaren meer dan 80.000 migranten heeft gered. "Alle rampen die gebeurden, zijn veroorzaakt door mensensmokkelaars en de aanwezigheid van onverantwoordelijke ngo's in de regio", schreef Ayoub Qasim.

Libië is een belangrijk vertrekpunt voor migranten uit landen ten zuiden van de Sahara. Ze trachten in Europa te geraken door de Middellandse Zee over te steken. Na de val van de Libische leider Moammar Khadafi in 2011 zonk het land in de chaos van burgeroorlog weg. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dimitri Mostrey

    Zo horen we het eens van een ander kant. Het zijn de mensensmokkelaars EN de NGO's die de doden op de Middellandse Zee op hun geweten hebben.

  • Lea Van Heybeeck

    Heel goed gezegd van de Libische kustwacht. Het zijn inderdaad al die NGO’s die bloed aan hun handen hebben, zij stimuleren deze smokkelaars. Van mij geen eurocent meer aan geen enkele meer!.