150 klimmers bereiken top Mount Everest op zelfde dag

AP
Alleen al vandaag hebben meer dan 150 bergbeklimmers de top van de Mount Everest bereikt; een bezoekersrecord voor dit jaar en het grootste aantal in lange tijd. "Nadat twee jaar niemand de top haalde, zijn we erg gelukkig over dit grote aantal", zei Gyanendra Shrestha van het ministerie van Toerisme van Nepal. "Tegen de avond zouden wel tot 200 alpinisten de top kunnen halen".

Het Everest-seizoen begon op 11 mei, toen de eerste sherpa's de top bereikten. Sindsdien hebben voor het record van vandaag volgens het Nepalese ministerie 88 alpinisten de top bedwongen. Ook de Belg Jelle Veyt (30) uit Dendermonde haalde vorige vrijdag de top van de Everest.

Vorig jaar werden alle Everest-expedities geannuleerd, nadat een aardbeving met een kracht van 7,8 op de Schaal van Richter grote delen van Nepal en ook het basiskamp van de Mount Everest had verwoest. Toen kwamen 19 bergbeklimmers om het leven en voor de eerste keer in decennia stond vorig jaar geen mens op de top.

In 2014 stierven 16 mensen toen een lawine zich een weg baande door de gevaarlijke Khumbu Icefall. Daarna bereikte weliswaar de Chinese Wang Jing de top, maar haar beklimming was omstreden omdat ze zich met een helikopter voorbij de Khumbu Icefall had laten afzetten en vandaar naar de top was geklommen.