15 doden waaronder 8 kinderen in Syrsisch rebellenbolwerk Idlib door luchtaanvallen na neerhalen Russisch gevechtsvliegtuig

Syrian Observatory for Human Rights
Minstens 15 burgers zijn om het leven gekomen in het Syrische rebellenbolwerk Idlib bij luchtaanvallen van de regering en Rusland. De aanvallen waren een wraakactie voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig de dag voordien. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de mensenrechten. Onder de doden zijn ook 8 kinderen.

Onder de doden zijn 8 mensen die in de nacht werden gedood door raketten van Russische oorlogsschepen op de Middellandse Zee. Die waren afgevuurd op de stad Khan al-Subul, in het noordwesten van de provincie Idlib, aldus het observatorium. 7 anderen kwamen om bij aanvallen van regeringshelikopters in de stad Maasran, aldus de in Groot-Brittannië gebaseerde monitor.

Piloot

Zaterdag schoten oppositiestrijders een Russische Su-25 neer boven Idlib. Het Russische ministerie van Defensie zei dat de piloot van de Sukhoi uit het toestel kon springen, maar in een gevecht met rebellen daarna was gedood. Nog volgens het ministerie is het toestel neergehaald door een "draagbaar raketsysteem tegen vliegtuigen".

De groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS) zei het toestel te hebben neergehaald. HTS opereert al jaren in de regio onder een reeks verschillende namen en is nu een alliantie tussen Jabhat Fateh al-Sham (het vroegere al-Nusra Front) en vier kleinere facties.

Luchtsteun

De provincie Idlib is de enige die nog bijna volledig in handen is van de Syrische rebellen. De provincie wordt gedomineerd door jihadisten. De afgelopen weken hebben Syrische regeringstroepen, met Russische luchtsteun, de aanvallen op Idlib opgevoerd. Rusland is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  @Guy, De rebellen al - nusra vechten tegen de troepen van Assad en ook tegen IS! Dus wat u beweert dat de rebellen IS zijn is duidelijk fout!

 • Lisette Theunis

  Het vliegtuig werd dus neergehaald door een draagbaar Amerkaans of Europees raketsysteem. Wie heeft dit allemaal gekocht en betaald, en hoe kwam het daar dan terecht ?

 • Gilbert Haelewyn

  Als men mensen als menselijk schild gebruikt , krijgt men dit. De rebellen schuilen en slaan hun wapens op, in scholen en hospitalen. Is dat niet tegen alle oorlogswetten? Hoeveel kinderen zijn er al gesneuveld in de Turkse - Koerdische oorlog? Daar over is de berichtgeving stilgevallen.

 • Albert De Vries

  Wat spijtig dat Syrische burgers ook het slachtoffer worden van de opkuis van de door het Westen gesteunde Syrische rebellen in deze burgeroorlog in Bashar al-Assad's Syrië

 • Pedro Gonzalez

  Ik heb gisteravond laat op de Franstalige zender Sundance gekeken naar wat onder meer de Russen in Syrië uitgespookt hebben om hun vriend Assad een handje bij te steken in de vernieling van enkele steden. Wat daar gebeurt is hemeltergend. Huilende, doodsbange kinderen die niet begrijpen wat mensen andere mensen kunnen aandoen. Uren later kon ik er echt nog niet van slapen.