15.000 wetenschappers uit 184 landen waarschuwen voor "catastrofaal lot van de wereld"

Luchtvervuiling in Parijs.
AP Luchtvervuiling in Parijs.
In een 'brief aan de mensheid' waarschuwen 15.000 wetenschappers uit 184 landen voor de "rampzalige gevaren" waaraan onze wereld is blootgesteld. De snel groeiende bevolking, de ontspoorde consumptie en het verlies van biodiversiteit zijn maar enkele van de onderwerpen die de onderzoekers aanhalen.

De brief verscheen in het online vakblad BioScience en is een update van een eerdere waarschuwing van de Unie van Bezorgde Wetenschappers, die 25 jaar geleden ondertekend werd door 1.700 onderzoekers. Maar de experten zeggen nu dat het er veel slechter uitziet dan in 1992, en dat bijna alle problemen die destijds beschreven werden, verergerd zijn.

De mensheid wordt nog altijd geconfronteerd met de dreiging van de op hol geslagen consumptie van beperkte bronnen door een snel groeiende populatie, waarschuwen de auteurs. En "wetenschappers, opiniemakers en burgers doen niet genoeg" om dat te bestrijden, klinkt het.

Als de wereld niet snel handelt, zal dat leiden tot catastrofaal biodiversiteitsverlies en ongeziene menselijke drama's, waarschuwen ze.

Gat in de ozonlaag

Eén lichtpuntje is het gat in de ozonlaag, dat sinds de eerste brief in '92 verbeterd is. Maar daar tegenover staat dat de hoeveelheid drinkwater per persoon wereldwijd gedaald is met 26 procent. Het aantal dode zones in de oceanen, plekken waar door vervuiling geen leven mogelijk is, is toegenomen met 75 procent. 120 miljoen hectare bos is verdwenen, vooral om plaats te maken voor landbouw. En intussen blijven de uitstoot van broeikasgassen en de gemiddelde temperaturen stijgen.

De menselijke bevolking is toegenomen met 35 procent. Het aantal dieren is daarentegen met 29 procent verminderd

De menselijke bevolking is toegenomen met 35 procent. Het aantal zoogdieren, reptielen, amfibieën, vogels en vissen is daarentegen met 29 procent verminderd.

De auteurs dringen erop aan het gat in de ozonlaag als voorbeeld te nemen van wat de mensheid kan bereiken als ze doelbewust handelt. Maar, zo schrijven de wetenschappers, veel tijd is er niet meer alvorens al deze veranderingen niet meer teruggedraaid kunnen worden.

Dringende stappen

"De mensheid krijgt nu een tweede waarschuwing", schrijven de wetenschappers, onder leiding van de befaamde Amerikaanse ecoloog William Ripple van Oregon State University. "We zetten onze toekomst op het spel omdat we onze buitensporige consumptie van ongelijk verdeelde bronnen niet beteugelen en de snelle bevolkingsgroei niet erkennen als oorzaak van ecologische en maatschappelijke bedreigingen."

De mensheid laat na de dringende stappen te zetten die nodig zijn om onze bedreigde biosfeer te redden

De mensheid laat na de dringende stappen te zetten die nodig zijn om onze bedreigde biosfeer te redden, luidt het: "De bevolkingsgroei adequaat beperken, de rol van een economie die geworteld is in groei herevalueren, de broeikasgassen beperken, hernieuwbare energie aanmoedigen, habitats beschermen, de vervuiling inperken, het verlies van soorten een halt toeroepen, en invasieve soorten bedwingen."

De originele brief werd geschreven door een hele rist vooraanstaande wetenschappers, waaronder veel Nobelprijswinnaars. De nieuwe waarschuwing is geschreven als een open brief, die de steun kreeg van 15.364 wetenschappers uit 184 landen. De auteurs hopen dat "onze paper eindelijk tot een wereldwijd publiek debat zal leiden".
196 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilles Standaert

  "Trump heeft in één jaar al ongelooflijke schade aangebracht." Met wat? uit een akkoord stappen dat toch niemand volgde en enkel voor de schone schijn was opgesteld. Kijk naar de overheden, diesel schandaal? van merkel & co mogen ze rustig verder doen. En de domme mensen hier blijven die auto's nog kopen ook! Wat dan met een klimaat akkoord? dat is een ziekelijke grap!

 • andre poelmans

  Een mooie zaak in feite ! Dan zijn heeeel veel problemen opgelost. En iedereen arm en rijk zullen ten onder gaan ! En dan kan men opnieuw beginnen ! Als het dit niet is , zal het een wereldoorlog zijn , dus.... De natuur vreekt zich , eender hoe !

 • Sven Eeckelaers

  De wereld (voornamelijk de overheid) is gewoon hypocriet en egoïstisch: zorg voor je naasten en de rest mag doodvallen! Ze duwen nu eigenlijk de verantwoordelijkheid voor dit probleem in onze handen, en geven ons bij manier van spreken de schuld, maar eigenlijk zijn zij de schuldige en wie mag het weer oplossen... wij uiteraard! De mensheid zal zichzelf inderdaad spijtig genoeg zelf uitroeien, maar dit zal niet onze schuld zijn, maar van diegenen die er de leiding over hebben.

 • Sven Eeckelaers

  Het is spijtig te moeten toegeven dat aan deze problematiek niets zal gedaan worden. Pas wanneer het te laat is zullen de overheden stoppen met geld aan te nemen van de grote corporaties die de wereld vernietigen en zullen opeens "hun ogen opengaan" terwijl ze dit eigenlijk al lang wisten.

 • geert remans

  de aardbol heeft al voor erger zaken gestaan en overleefd wij mensen gaan eraan en we hebben er zelf schuld aan