145 grienden aangespoeld op afgelegen strand in Nieuw-Zeeland: “Zeer triest”

De aangespoelde grienden op het strand van Nieuw-Zeeland.
AP De aangespoelde grienden op het strand van Nieuw-Zeeland.
Op een afgelegen strand op het Nieuw-Zeelandse Stewarteiland zijn 145 grienden aangespoeld, kondigen de autoriteiten vandaag aan. De helft van de dieren was al dood toen ze gevonden werden, de andere helft moest geëuthanaseerd worden omdat ze niet meer geholpen konden worden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Helaas was de kans om de overblijvende walvissen met succes opnieuw het water in te krijgen extreem klein”, zei Ren Leppens van het Department of Conservation (DOC), de Nieuw-Zeelandse overheidsorganisatie die zich bezighoudt met natuurbescherming. “De afgelegen locatie, het gebrek aan personeel in de buurt en de verslechterende toestand van de walvissen maakten dat het meest menselijke om te doen euthanaseren was. Het is echter altijd een hartverscheurende beslissing om te maken”, klonk het nog.

De gestrande dieren werden zaterdagavond om 22.30 uur opgemerkt door een wandelaar. In Nieuw-Zeeland spoelen gemiddeld 85 keer per jaar walvisachtigen aan, maar meestal is dat maar een dier per keer. Het is niet helemaal duidelijk waarom walvissen en dolfijnen stranden, maar enkele factoren die ertoe kunnen bijdragen zijn ziekte, navigatiefouten, geografische kenmerken, extreem weer of een achtervolging door een roofdier.

Steeds vaker

Ook op andere stranden in Nieuw-Zeeland spoelden dit weekend dieren aan, hoewel deze gevallen niet gerelateerd waren. Gisteren ging het om tien dwerggrienden op 90 Mile Beach, waarvan er twee gestorven zijn. Morgen zal geprobeerd worden de anderen opnieuw naar het water te begeleiden.

In Doubtful Bay aan het schiereiland Karikari spoelde vrijdagnamiddag een mannelijke potvis van 15 meter aan die de daaropvolgende nacht overleed. In Ohiwa ging het om een dode vrouwelijke dwergpotvis.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joeri De clercq

  En boten hebben hier helemaal niets mee te maken,, wel het klimaat die de zee andere temperaturen geeft en woeliger word. Maar in de geschiedenis van ons planeetje is et klimaat altijd blijven veranderen sinds de dag dat er leven was. En al sterven wij volledig uit,, de aarde zal altijd blijven veranderen, reken niet op 100 of 500jaar,, dat is een flits voor deze planeet. Serieus!

 • Joeri De clercq

  De mens heeft hier niets mee te maken! Of was de mens ook de schuldige toen de dinosourische uitstierven ? Serieus mensen stop toch eens! Zulke fenomenen heeft altijd al bestaan.

 • chris delanghe

  Als de mens de natuur zal kapotgemaakt hebben zal de natuur ons een handje helpen en op zijn beurt de parasieten "mens" genaamd te verwijderen. Dit alles is enkel en alleen de schuld van de mens die zijn eigen habitat kapot heeft gemaakt. Triestig dat zovele onschuldige dieren hier het slachtoffer van zijn en worden.

 • Chris Ulrichts

  @guido vermeyen: lawaai van scheepvaart dat het zeeleven naar de knoppen helpt, niet meer dan dat!

 • guido vermeyen

  Grienden zijn roofzuchtige "walvissen" ...meer en meer wordt verondersteld dat zeedieren gedesoriënteerd worden door lawaai van scheepsmotoren...walvissen hebben een buitengewoon gehoor en zijn daardoor letterlijk het 'noorden' kwijt.