13-jarige ‘held' die aanslag verijdelde op schoolbus krijgt Italiaans burgerschap

Ramy Shehata en Adam El Hamami poseren met twee carabinieri-agenten.
EPA Ramy Shehata en Adam El Hamami poseren met twee carabinieri-agenten.
De dertienjarige jongen die een terreuraanval hielp voorkomen op een schoolbus met 51 kinderen, krijgt het burgerschap aangeboden als beloning, zegt Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. De jongen, Ramy Shehata, is migrant van de tweede generatie uit Egypte.

Shehata werd in Italië geboren, maar kan volgens de lokale wetgeving pas officieel Italiaans burger worden vanaf 18 jaar. Maar Salvini, leider van de anti-immigratiepartij Lega, zei in een televisie-interview dat Ramy het burgerschap had verdiend, “hij heeft bewezen dat hij de waarden van dit land begrijpt." De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de quote.

Bus in brand

Op woensdag 20 maart zat Ramy Shehata op een schoolbus vlakbij de stad Milaan toen de chauffeur, een Italiaanse man van Senegalese origine, dreigde een aanslag te plegen om de vele dode migranten in het Middellandse-Zeegebied te wreken.

Shehata stak daar, samen met medeleerling Adam El Hamami, een stokje voor door de politie te verwittigen. De jongens werden samen met drie andere klasgenoten en de twaalf carabinieri-agenten die hen gered hebben, uitgenodigd op het ministerie van Binnenlandse Zaken om Salvini te ontmoeten. 

Ramy Shehata en Adam El Hamami.
EPA Ramy Shehata en Adam El Hamami.

Strafblad

Salvini zei gisteren nog dat er een probleem was met Shehata's burgerschap omdat iemand in zijn familie een strafblad zou hebben. De woordvoerder van het ministerie weigerde te reageren op berichten dat de vader van Shehata in het verleden beschuldigd is geweest van inbraak, schenden van de immigratiewetgeving, en zich voordoen als openbaar ambtenaar. 

Ook schoolkameraad Adam el Hamami heeft een migrantenachtergrond, maar de woordvoerder weigerde te zeggen of ook hij kans maakt op een Italiaans paspoort. 

Ramy Shehata met zijn vader Khalid.
EPA Ramy Shehata met zijn vader Khalid.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jack Dereder

    Dus, je moet als buitenlander een held zijn en doen wat 99% van de bevolking niet doet of durft om de nationaliteit te krijgen van diegenen die hun enigste verdienste, het feit is dat ze uit de juiste ouders zijn geboren. Ik zie niet in hoe je dat als goed kan bestempelen, ongeacht het feit dat die jongen wel blij zal zijn.

  • Janneke Alsberg

    Mooie en correcte reactie van Mr Salvini, en hoed af voor deze dapper jongens! Welkom.

  • Marc Van der Vloedt

    Dapper en moedige jongen !!! Ereburgerschap en tot erevoorzitter van een hulpfonds promoveren.