13,1 miljoen Congolezen dreigen te sterven door honger

AFP
Ongeveer 13,1 miljoen mensen in Congo dreigen slachtoffer te worden van ondervoeding door het conflict in het oosten en het centrum van het land. Vorig jaar ging het nog om 7,7 miljoen mensen. Dat staat vandaag in een rapport van de IPC Global Support Unit, die gegevens verstrekt aan organisaties wereldwijd, zoals het Wereldvoedselprogramma van de VN en Oxfam. Ondertussen blijft ebola mensen treffen.

Ongeveer 6 miljoen Congolese kinderen zijn volgens het rapport ondervoed. De oostelijke provincies Ituri en Tanganyika zijn het meest getroffen. Daar zijn milities en rebellen actief, net zoals in de centrale regio van Kasai, waar het etnische conflict de landbouw belemmert.

In maart riepen de VN de situatie in Centraal- en Oost-Congo uit tot een van de zwaarste humanitaire crisissen wereldwijd, maar de regering van president Joseph Kabila verwerpt die vaststelling. 

Ebola

Ondertussen woedt in het land opnieuw een ebola-epidemie. Zo zijn een pasgeboren baby en haar moeder besmet met het virus. Deze tiende epidemie maakte in totaal al 186 doden, stellen de Congolese gezondheidsautoriteiten vandaag. De twee slachtoffers zijn opgenomen in een gespecialiseerd centrum dat is opgezet door de overheid.

"In totaal zijn 298 gevallen van hemorragische koorts gemeld in de regio, waaronder 263 bevestigd en 35 waarschijnlijk zijn", klinkt het. Sinds begin augustus zijn er al 26.135 mensen gevaccineerd. 

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, en VN-ondersecretaris-generaal voor vredesoperaties Jean-Pierre Lacroix, brengen van 5 tot 9 november een bezoek aan Congo.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Vande Velde

  Alle “goede doelen organiserenn tegenwoorden ( en vroeger ook) “commerciële” akties die bepaalde heldere geesten verrijken. De media doet mee aan die onnozeligheden en de bevolking of een deel ervan trapt erin. Wie gelooft dat die miljoenen euros ergens hulp zullen bieden is naief, het dient enkel om een bende graaiers zonder werken rijk te maken. En de media speelt het spel mee !!

 • Tony Vandermaelen

  En als het dat niet is dan vinden ze wel iets anders uit. Gewoon leugens en bedrog om de mensen geld uit hun zakken te kloppen. Bij mij kunnen ze allemaal de pot met hun humanitair gezever.

 • dominique castelein

  laat ze naar hier komen,plaats en geld genoeg,calvo zal ze opvangen

 • Richard Roose

  Ondervoed… in het meest groene en vruchtbare stuk van Afrika. Na miljarden steun uit het buitenland… die verdween in de zakken van hun 'leiders'. Dat ze daar eens hun hand gaan ophouden.

 • Johan Apatride

  Dat ze hun stammenoorlogen ginder daar zelf oplossen. Ze hebben de onafhankelijkheid zelf geëist. En ze blijven daar kweken gelijk konijnen, We geven hen al genoeg geld elk jaar.