129.000 euro boete voor boeren die zelf speciale 'Lays-aardappelen' telen

Matthias Wille
De Amerikaanse multinational PepsiCo klaagt vier boeren aan in India. Ze zouden aardappelen hebben geteeld die enkel gebruikt mogen worden in de aardappelchips van Lays. 

Het bedrijf heeft een contract met duizenden boeren om de beschermde aardappelsoort te telen, de vier maakten daar geen deel van uit. PepsiCo, eigenaar van merken als Pepsi, Lays en Quaker Oats, eist naar verluidt een schadevergoeding van 10 milioen roepies (zo’n 129 000 euro) van de vier boeren. De aanklacht kan rekenen op veel verontwaardiging van boerenverenigingen en activisten die zich inzetten voor kleine bedrijven.

De boerenverenigingen en activisten schreven een brief naar de overheid met de vraag om in te grijpen. “Wij geloven dat intimidatie van boeren enkel kan gebeuren omdat ze zelf hun rechten niet kennen”. Verder stond ook in de brief te lezen dat PepsiCo privédetectives, die zich voordeden als potentiële klanten, afstuurden op de beschuldigde boeren. Daarbij maakten ze stiekem filmpjes en namen ze stalen van de bewuste aardappelen. 

“Wij zullen terugvechten, ongeacht hoe groot het bedrijf is”, zegt Kapil Shah, één van de activisten die de belangen van de boeren verdedigt. “Pepsi heeft een grote fout gemaakt”.

Lokale ondernemingen die niet op kunnen tegen de grote globale spelers. Het is een pijnpunt in de Indiase economie. Dat bewijst niet alleen deze zaak, maar ook de recente strijd van kleine handelaars tegen immense bedrijven als Walmart en Amazon. Het protest is volgens hen nodig omdat de Amerikaanse bedrijven de kleine zaken kapot maken.  
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Dan moeten de aardappelschillen in die chips fabrieken vernietigd worden want met een aardappelschil met een oogje kan je een aardappelplant kweken. Ik heb elk jaar aardappelen in mijn composthopen, ik zou niet weten welke soorten. Laat je een klein aardappeltje op je veld achter, dan wordt dat een plant met aardappelen. Aardappelzaad heb ik nog nooit gezien ... wie wel ?

 • Gerrit Versteele

  Tja, bepaalde zaden mogen nu eenmaal niet geteeld worden vanuit eigen zaaigoed maar moeten aangekocht worden, elk jaar opnieuw. Ik ben het eens dat dit een pervers verkoopsysteem is en veel vragen oproept, maar je verklaart je akkoord met die manier van handelen, anders krijg je het niet! Dan maar niet zou ik denken, maar blijkbaar willen er sommigen toch én het zaaigoed én de zakelijke overeenkomst schenden...

 • Geert Landsman

  Het moet dringend eens stoppen met die patenten waarmee multinationals de kleine bedrijven uitpersen en verarmen. Patenten hebben nog nooit voor de bevolking gezorgd enkel voor een paar kapitalisten.

 • Theo Van Hoof

  Is hier ook aan de gang. Licenties van nieuwe veelbelovende appelsoorten worden opgekocht door de retailers als Colruyt. Wil je als teler deze appel produceren moet je via Colruyt planten aankopen en een contract tekenen dat alleen aan Colruyt mag geleverd worden. Uiteraard aan een prijs die zij bepalen. De risico's zijn voor de teler. De winsten voor Colruyt.

 • Nils De Vriendt

  Iedereen heeft hem te schikken naar patenten, like it or not...