126 Mursi-aanhangers veroordeeld tot 10 jaar cel

Moslimbroeder Safwat Hegazy op het proces
AFP Moslimbroeder Safwat Hegazy op het proces
Een Egyptische rechtbank heeft 126 aanhangers van de door het leger afgezette president Mohammed Mursi veroordeeld tot tien jaar cel, voor het aanzetten tot geweld in augustus vorig jaar. Dat is vernomen bij gerechtelijke bronnen.

De veroordeling gebeurde in een nieuw massaproces. Elke veroordeelde moet ook een boete van 1.000 Egyptische ponden (ruim 100 euro) betalen voor het beschadigen van openbare en privé eigendommen in de noordelijke provincie Kafr al-Sheikh. Tegen het vonnis is nog beroep mogelijk. Het was niet duidelijk of alle veroordeelden momenteel opgesloten zitten.

De zaak heeft te maken met de onrust die op 16 augustus uitbrak in de provincie, in de nasleep van het neerslaan van het protest van Morsi-aanhangers tegen diens afzetting. Twee dagen eerder had de politie zowat 700 Moslimbroeders gedood tijdens protesten tegen de afzetting van Mursi.

Vorige maand nog werden 683 Mursi-aanhangers, in een ander massaproces, ter dood veroordeeld voor de bestorming van een politiebureau en de dood van een politiegeneraal in de zuidelijke provincie Minya. Ook de opperste leider van de Moslimbroederschap werd ter dood veroordeeld.