121 Turken gearresteerd voor online kritiek op offensief in Syrië

Turkse legervoertuigen aan de grens met Syrië.
AFP Turkse legervoertuigen aan de grens met Syrië.
In Turkije zijn 121 mensen aangehouden omdat ze online kritiek hadden geleverd op het offensief in Syrië. Bovendien worden zo'n 500 accounts op sociale media onderzocht die het offensief als "bezetting" bestempelden. Dat meldde minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu tijdens een bijeenkomst met aanhangers van het Turkse leger.

“We staan niet toe dat mensen zulke dingen zeggen over onze soldaten, die tegen terroristen vechten en hun leven riskeren”, zei de minister in Ankara. Voor de Turkse overheid is de kritiek een "lastercampagne" tegen haar operatie ‘Peace Spring’ die woensdag van start ging. Critici werden beschuldigd van "terroristische propaganda" en "aansporing", verklaarde persagentschap Anadolu. De operatie is Turkijes derde inval tegen de Syrisch-Koerdische militie in Syrië.

“Zwarte propaganda”

Tegen 78 mensen werden juridische stappen ondernomen voor "zwarte propaganda tegen Turkije", aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Andere beschuldigingen waren onder meer het beschadigen van de reputatie van veiligheidstroepen en het verspreiden van leugens en nepnieuws op sociale media.

Volgens de pro-Koerdische democratische partij (HDP) werden meer dan 90 aanhangers en leden aangehouden voor het veroordelen van de inval, meldde partijwoordvoerder Ayse Acar Basaran vandaag in het parlement. Tegen hooggeplaatste partijleden zouden strafrechtelijke klachten ingediend zijn.

Geblokkeerd

De Turkse mediawaakhond RTUK waarschuwde dat radio-, televisie- en internetcontent tegen de militaire operatie die "burgers met valse informatie misleiden" geblokkeerd zullen worden. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) verklaarde dat het Turkse offensief "niet gebruikt dient te worden als voorwendsel" om Koerdische politici en vreedzame activisten aan te vallen.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mady Vermeulen

  Onbegrijpelijk dat het openlijk dictariale Turkije nog gesponsord wordt door de EU om aan het Europees lidmaatschap te geraken! Vlaanderen zet alle wapenleveringen stop aan Turkije. Hoe zit het met FN?

 • Lucien Mertens

  Hoelang speelt Erdogan nu al met de voeten van dit tandeloos Europa?!

 • Gino Denil

  De EU zal wat schijnblokkades en wat diplomatieke praat verkopen en verder niets doen. Ondertussen draait de wapenhandel weer op volle toeren. En wat nu niet geleverd wordt komt wel achteraf om de legerstocks in Turkije terug aan te vullen.

 • Janneke Alsberg

  Turkije is sterker dan de EU legers samen, misschien(nog!) niet in materieel, wel in geestdrift, religieuze overtiiging, zin voor destiny, steun van islamisten alom, lef en ballen, agressief, Jonge hongerige bevolking, zin voor jawel kolonialisme, historisch besef enz...

 • Kristine Delacourt

  Dat zag je al enkele jaren aankomen maar ik heb vredelievend links daar nooit iets over horen zeggen. De vijand zijn de Vlamingen die op NVA durven stemmen, niet de dictators die hun eigen volk uitmoorden en op de vlucht jagen.