120 experts waarschuwen in brief voor atoomoorlog

Een onschadelijke raket aan de ingang van de Malstrom luchtmachtbasis in de Verenigde Staten, waar honderden kernraketten worde bewaard.
PHOTO_NEWS Een onschadelijke raket aan de ingang van de Malstrom luchtmachtbasis in de Verenigde Staten, waar honderden kernraketten worde bewaard.
Er is dringend actie nodig om de risico's op een atoomoorlog te beperken volgens experts. In een brief waarschuwden 120 militaire en politieke experts voor de gevaren van een dergelijk conflict dat volgens hen "zwaar onderschat of onvoldoende begrepen" wordt door de wereldleiders van vandaag. Ze deden dat voor de aanvang van de internationale conferentie over de humanitaire gevolgen van het gebruik van kernwapens in Wenen. Die tweedaagse bijeenkomst liep vandaag ten einde.

"De spanningen tussen de nucleaire mogendheden en hun bondgenoten in het Euro-Atlantische gebied, evenals in Zuid- en Oost-Azië vormen een groot risico voor militaire misrekeningen en escalaties", staat volgens The Independent in de brief die aan Sebastian Kurz, de Oostenrijkse minister voor Buitenlandse Zaken en gastheer van de conferentie, overhandigd werd. "Als overblijfsel van de Koude Oorlog blijven te veel atoomwapens klaar om op korte termijn gelanceerd te worden, waardoor de kansen op een ongeluk drastisch toenemen."

Daardoor hebben leiders die geconfronteerd worden met een potentiële dreiging te weinig tijd om te communiceren met elkaar en voorzichtig te handelen, menen de experts.

De 28-jarige Kurz waarschuwde tijdens de bijeenkomst voor de verwoestende gevolgen van een atoomoorlog en zei dat "niemand erbij gebaat is".

"Zolang er kernwapens zijn, bestaat er een risico op het opzettelijk of onbedoelde gebruik ervan", aldus Kurz volgens het Duitse blad Bild. "De internationale gemeenschap draagt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kernwapens nooit meer gebruikt worden."

Voorraden onvoldoende beveiligd
Om die reden is er volgens de experts dan ook nood aan een betere crisisbeheersing in de conflictgebieden en nieuwe veiligheidsmaatregelen. Verder werd ook gewaarschuwd dat de nucleaire voorraden "onvoldoende beveiligd zijn, waardoor ze mogelijke doelwitten zijn van terrorisme".    

Bij de experts die de brief ondertekenden, zijn onder andere de voormalige Britse legerleider generaal David Richards (62), de voormalige vice-commandant van de NAVO - generaal John McColl (62) en de voormalige Britse ministers van Buitenlandse Zaken Margaret Becket (71) en David Owen (76).

Te veel atoomwapens blijven klaar om op korte termijn gelanceerd te worden"

Militaire experts
Sebastian Kurz, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken.
AFP Sebastian Kurz, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken.

Afbouwen wapenarsenaal
De tweedaagse conferentie stond ook in het teken van een verdere afname van de nucleaire arsenalen. In mei 2015 zal een VN-toetsingsconferentie van het Non-proliferatieverdrag plaatsvinden in New York. Voor de eerste keer zullen ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de conferentie bijwonen.

Wereldwijd zijn er zo'n 16.300 kernwapens in de handen van negen naties. De Verenigde Staten en Rusland bezitten samen ongeveer 90 procent van alle kernkoppen.

De internationale gemeenschap draagt de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat kernwapens nooit meer gebruikt worden

Sebastian Kurz