12 Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor hacken e-mails Amerikaanse Democraten tijdens verkiezingen 2016

Speciaal aanklager Robert Mueller.
REUTERS Speciaal aanklager Robert Mueller.
Een onderzoeksjury die samen werd gebracht door speciaal aanklager Robert Mueller heeft 12 Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd in verband met de hacking van een server van de Democratische partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. 

Alle 12 waren ze lid van de Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye (GRU), een belangrijke cel binnen de inlichtingendienst van het Russische leger. Ze zouden gehandeld hebben "in functie". Ze zouden de domeinnaam DCLeaks.com geregistreerd hebben en valselijk beweerd hebben dat ze Amerikaanse 'hacktivisten' waren. Ze gebruikten Twitter en Facebook om de site te promoten.

Hillary Clinton

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden ze "aanhoudend inspanningen" geleverd hebben om computernetwerken en e-mails van Democraten te hacken en dat vanaf maart 2016. Ze viseerden daarbij onder meer de presidentscampagne van Hillary Clinton en het bestuur van de Democratische Partij (DNC). Het doel zou geweest zijn mails te stelen en te publiceren om invloed uit te oefenen op de verkiezingen.


Volgens plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein wordt er in de aanklacht geen enkele Amerikaanse burger genoemd. "Er waren wel contacten met Amerikaanse burgers, maar er is geen enkele aanwijzing dat een Amerikaanse burger een misdrijf gepleegd zou hebben. En er is ook geen bewering dat de samenzwering het resultaat van de stemming of de verkiezingsstrijd veranderd heeft." (lees hieronder verder)

Plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein.
AFP Plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein.

Eerder werden ook al dertien Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd omdat ze op sociale media een campagne zouden hebben gevoerd om Clinton te destabiliseren. Moskou verwerpt die aantijgingen.

Maandag ontmoet Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Helsinki. Daar zouden ze het onder meer hebben over de aantijgingen over Russische inmenging in de verkiezingscampagne. 

Oppositie

De Democratische oppositie in Washington eist inmiddels dat Trump zijn ontmoeting met Poetin afgelast. Rusland moet eerst "aantoonbare en transparante stappen" zetten die verzekeren dat het land zich niet zal bemoeien met toekomstige verkiezingen, zei senaatsfractieleider Chuck Schumer. Ook Nancy Pelosi, oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden, vraagt garanties dat het Kremlin "de aanhoudende aanvallen op onze democratie" stopzet. 

Rusland blijft intussen elke betrokkenheid in de verkiezingscampagne ontkennen. "Als de Amerikanen feiten hebben, dan zullen wij die bestuderen. Dat heeft onze president al meermaals gezegd", zo verklaarde zijn adviseur Joeri Oesjakov in Moskou. Volgens hem wordt de kwestie misbruikt door Amerikanen die tegen een toenadering tot Moskou zijn. Volgens Oesjakov beschouwt Rusland president Trump als een "partner met wie we kunnen onderhandelen". 

"De bilaterale betrekkingen zijn zeer slecht. Men moet ergens beginnen om de situatie te verbeteren", klonk het. De relaties tussen Washington en Moskou zijn nooit slechter geweest sinds het einde van de Koude Oorlog. De verhalen over Russische inmenging in de verkiezingen dragen daartoe bij, net als de onenigheid over de oorlogen in Syrië en Oekraïne.

Hillary Clinton.
Photo News Hillary Clinton.21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • pieter lemmens

  Weldra heeft Trum een vis-à-vis met Poetin waar geen enkel Amerikaans diplomaat, zelfs geen Amerikaans vertaler, bij aanwezig mag zijn. Wat heeft hij te verbergen, wat behoeft zoveel geheimhouding, wat mogen de VS-burgers niet weten? Rare president is dat.

 • emiel wouters

  Van deze show gaan ze toch een film maken, of niet soms? En alles om tegen te werken. Daarmee wordt Amerika en de wereld niet beter. schaf toch eens alle vooroordelen af. En we zijn al een stap verder in de goede richting.

 • Peter Bonacasa

  Breitbart is een extreemrechtse site en geen nieuwsdienst. Dit aanhalen als bron toont nogmaals je geloofwaardigheid. Bovendien gaan we dan voorbij aan het feit dat Mueller een Republikein is.

 • Karel Pieters

  Stop met deze geldverspilling, Trump mag een mens dood schieten op straat en nog gaan ze hem niet lastig vallen. Kunnen we het ook eens hebben over hoe the VS zich gemoeid heeft in de politiek van midden en zuid-amerika in de jaren 80 en later ? Letterlijk politiekers vermoorden en tegenstanders militair ondersteunen in het belang van bananen firma's ! Dat was pas zich bemoeien met de verkiezingen.

 • stefaan depraetere

  wel interessant om te zien dat bijvoorbeeld bretbart wordt aangehaald als bron. Vermoedelijk is dat Breitbart, een site die niets anders doet dan zichzelf als kleine arme eerlijke speler opstellen tegen het grote 'big news'. Komaan, de miljoenen dollars steun vanwege pakweg de Koch brothers vloeien rijkelijk naar dergelijke sites. Het is net zoals een Boiron dat weent over de big pharma.