114 kompels overleven acht dagen in ondergelopen mijn

Een van de overlevenden wordt afgevoerd naar het ziekenhuis.
UNKNOWN Een van de overlevenden wordt afgevoerd naar het ziekenhuis.
Minstens 114 kompels hebben het zware mijnongeval van een week geleden in het noorden van China overleefd. In een dramatische reddingsactie werden de kompels vandaag uit een ondergelopen mijngang in de buurt van de stad Xiangning in de provincie Shanxi gered. "Het is een mirakel", zei een van de reddingswerkers.

De reddingsploegen blijven zoeken naar nog een veertigtal ingesloten kompels in de Wangjialing-mijn. "Het verloopt allemaal erg moeizaam", zei provinciegouverneur Wang Jun. De geredde mijnwerkers werden naar omliggende ziekenhuizen gebracht. Ze lijden aan onderkoeling, uitdroging en huiduitslag of zijn in schok, zei een dokter op de Chinese televisie.

Op draagstellen werden de geredde kompels een voor een uit de mijn gehaald en naar wachtende ambulances gebracht. Leden van de reddingsteams onthaalden hen op hoera-geroep. Na de lange tijd in de ondergrondse duisternis hadden de geredde mijnwerkers lappen kledij rond de ogen gewikkeld om zich tegen het daglicht te beschermen.

Zaterdag waren reddingsteams met duikers in de mijn afgezakt, nadat vrijdag een eerste teken van leven was gehoord. De eerste negen ingesloten mijnwerkers konden gisterenavond naar boven gebracht worden. Honderden arbeiders hadden sinds dagen geprobeerd het grondwater uit de mijn weg te pompen, maar maakten slechts langzame vorderingen. Volgens de reddingsdiensten hebben zoveel kompels de ramp overleefd, omdat ze op platformen in schachten werkten die niet waren ondergelopen. (belga/vsv/adb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN