10 ton zand teruggebracht naar stranden Sardinië: “Toeristen denken niet na over de impact van hun diefstal”

Felgekleurd zand op Porto Ferro, Sardinië.
Shutterstock Felgekleurd zand op Porto Ferro, Sardinië.
Het Italiaanse eiland Sardinië wordt al jaren geteisterd door toeristen die zakjes felgekleurd strandzand proberen mee te smokkelen in hun handbagage als souvenir. Het luchthavenpersoneel van Olbia nam de afgelopen jaren tien ton gestolen zand in beslag. Dat zand werd nu teruggebracht naar de stranden. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Uit een recent verslag blijkt dat er 10 ton gestolen strandzand werd opgeslagen in een loods op de luchthaven van Olbia, in het noorden van het eiland. Dat zand werd teruggebracht naar twee locaties op Sardinië. Zes ton zand ging naar het strand van Porto San Paola, de overige vier ton naar het pittoreske eilandje Tavolara. 

“Een paar maanden geleden kregen we een telefoontje van de luchthaven van Olbia om te zeggen dat ze in een opslagruimte een grote hoeveelheid zand, kiezelstenen en schelpen hadden verzameld. Die buit hadden ze de afgelopen jaren in de bagage van toeristen gevonden”, zegt Augusto Navone, hoofd van het zeereservaat rond het eiland Tavolara, aan de Italiaanse krant Corriere della Sera. “We waren verbaasd dat het om 10 ton ging. Het geeft je een idee hoeveel zand er wordt gestolen door toeristen die niet nadenken over de impact van hun diefstal op het milieu”. 

Ook op andere luchthavens op het Italiaanse eiland nam de douane in het verleden al zand in beslag. Zo werd op het vliegveld van de Sardijnse hoofdstad Cagliari in de zomer van 2015 ongeveer vijf ton aan strandzand, stenen en schelpen ingenomen door de douane, meestal verstopt in plastic waterflesjes. Een jaar later werd een soortgelijk aantal kilo’s onderschept.

Campagne

Sardinië nam in de loop der jaren maatregelen die toeristen moesten afschrikken om de stranden leeg te roven. Sinds 1 augustus 2017 geldt een wet die het meenemen van zand, stenen of schelpen verbiedt. Het strand van Spiaggia Rosa is zelfs niet meer toegankelijk voor bezoekers. Wie toch  zand smokkelt, riskeert een zware boete tot 3.000 euro. Ook WWF, de natuurbeschermingsorganisatie, wilde toeristen waarschuwen om geen zand mee te nemen naar huis. Er werden onder meer posters verspreid met de slogan “stranddieven, zand meenemen is diefstal”. 

Ondanks alle campagnes en maatregelen, blijven toeristen de Sardijnse stranden toch leegroven. Zo werd een Spaans gezin vorige week nog betrapt met acht plastic flessen van een halve liter, gevuld met strandzand van Cala Mariolu, in het noorden van het eiland. 

Eilandbewoners delen in de Facebookgroep Sardegna Rubata e Depredata (Sardinië bestolen en leeggeroofd) bijna dagelijks foto’s en video’s van in beslag genomen zand.

Campagne WWF
WWF Campagne WWF9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dominique Hellebuyck

  Iedereen zegt 10 ton in niet veel , maar hoeveel wordt er niet ontdekt die verdwijnt ?

 • Jan Verstrepen

  klopt, maar ze betalen er wel voor terwijl er honderdduizenden illegalen overat toestromen zonder betalen.

 • Lucas Vissers

  Toeristen nemen alles mee, tot zelfs handdoeken uit de hotels !

 • Dirk Jansen

  Mensen staan niet stil wat voor impact het geeft op het maritiem leven als ze wat zand of stenen meenemen . Dan moet je eens nadenken over het impact aan onze kust met al het zand dat ze opspuiten voor de zo gezegde duizend jarige storm . Niet voor niets dat men geen garnalen en vis meer vangt aan onze kust . Al het onderwaterleven is vernietigd eerst zand opzuigen op een zandbank en dan op het strand spuiten . Een zeer zware impact op het milieu totaal niets meer te vangen .

 • Polutnik Ronald

  De toeristen nemen het fel gekleurd zand mee naar huis om het daarna vele jaren in de kasten te bewaren en om het daarna weg te gooien in de tuin of de groene afvalcontainer.