10 jaar gevangenis geëist voor Poetincriticus

Navalny spreekt van een politiek proces.
AFP Navalny spreekt van een politiek proces.
Aanklagers hebben tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Aleksej Navalny, een van de bekendste critici van de regering van de Russische president Vladimir Poetin. Navalny hoorde de eis in een rechtbank in Moskou, zo meldt  persbureau RIA. Daar vecht hij een veroordeling aan voor onder meer diefstal van twee ondernemingen.

Navalny heeft onder meer naam gemaakt als protestleider tijdens een golf van protesten tegen Poetin in 2011 en 2012. Hij werd eind december tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar veroordeeld voor onder meer diefstal. Zijn broer Oleg kreeg 3,5 jaar onvoorwaardelijk. De twee broers werden ervan beschuldigd dat zij in de jaren 2008 tot en met 2012 omgerekend 440.000 euro hebben verduisterd van twee ondernemingen, waaronder het Franse cosmeticaconcern Yves Rocher.Zij spreken beiden van een politiek proces en krijgen daarin bijval van andere critici en westerse landen.

Ook binnen Rusland zorgde de veroordelen van de broer tot ophef en protesten. Navalny voegde zich kort bij die protesten, maar werd al snel weer naar huis gebracht door de Russische politie, omdat de criticus huisarrest heeft vanwege een eerdere veroordeling.