10 jaar geleden: Aziatische landen herdenken verwoestende tsunami

In de Indonesische stad Banda Atjeh is gisteren stilgestaan bij de tsunami die 10 jaar geleden de regio heeft getroffen en ongeveer 230.000 mensen het leven heeft gekost. Ook in Thailand en Sri Lanka worden de slachtoffers van de natuurramp herdacht.

De Indonesische provincie Atjeh werd in 2004 het zwaarst getroffen door de vloedgolf, omdat het dichtbij het epicentrum van de zeebeving ligt. In de provinciehoofdstad kwamen gisteren duizenden mensen bijeen in de Grote Moskee, een historisch gebouw uit de 19de eeuw die de tsunami heeft overleefd.

Imam Asmam Ismail van de Grote Moskee zei dat de tsunami een "waardevolle les" is geweest voor Atjeh. Het gebied werd bijna 30 jaar lang geteisterd door gewapende conflicten. "Na de tsunami vecht er niemand meer met elkaar. Mensen leven tot op de dag van vandaag in vrede en harmonie", tekende de Britse BBC op uit de mond van de imam.

Atjeh, op het eiland Sumatra, werd woensdag getroffen door overstromingen na zware regenval. De Atjeh-rivier is buiten haar oevers getreden en heeft zeker één persoon meegesleurd.

Getty
Getty
EPA
EPA