10 jaar cel voor man die aanslag wilde plegen op Geert Wilders

n
In Nederland is de Pakistaan Junaid I. vandaag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij van plan was Geert Wilders te vermoorden. Aanleiding was de wedstrijd voor spotprenten over de profeet Mohammed die de leider van de rechtspopulistische partij PVV had uitgeschreven. De rechtbank acht de 27-jarige man schuldig aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk.

De straf is flink hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat heeft volgens de rechter onder meer te maken met de ernst van de feiten en het herhalingsgevaar. 

De rechtbank stelde in de uitspraak onder meer dat het oogmerk van de Pakistaan duidelijk was: hij wilde Wilders vermoorden. “Als je naar de video kijkt en zijn Whatsapp-gesprekken ziet, kan alleen dat de conclusie zijn. Ook in de gevangenis zegt hij nog dat zijn missie nog niet is volbracht. Terwijl de cartoonwedstrijd toen al was afgeblazen. Hij zegt ook zichzelf als strijder te zien, net zoals zijn medegevangene Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.”

Volgens de rechter was er sprake van het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk. “Wilders gebruikte zijn vrijheid van meningsuiting. De verdachte wilde een aanslag plegen in één van de gebouwen van het parlement; het hart van de Nederlandse democratie. De aanslag zou daarom een ontwrichting betekenen van de fundamentele politieke en constitutionele structuren in Nederland. Zo’n aanslag had een golf van angst veroorzaakt”, klonk het. “Verontrustend is ook dat de verdachte stelt dat zijn plannen hem in Pakistan een positief imago hebben opgeleverd.”

Wilders: “Hulde voor deze rechters”

Geert Wilders, die zelf ook een dag in de rechtbank was tijdens de behandeling van de zaak, prees de uitspraak van de rechtbank: “Hulde voor deze rechters”. De advocaat van I. heeft al laten weten dat in beroep gaan "in de lijn van verwachting" ligt, maar ze moet het nog met haar cliënt bespreken. 

I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider. Dat filmpje is door ruim 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld.

Wilders was zelf ook een dag in de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak. Hij wilde ‘de verdachte in de ogen te kijken’ omdat hij door dit ‘soort types al vijftien jaar zijn vrijheid kwijt’ is. De twee keken elkaar een fractie van een seconde recht in de ogen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.