10 dagen na verdwijning Nederlandse cybersecurity-expert blijkt zijn telefoon plots 20 minuten aangestaan te hebben

ANP
De telefoon van de vermiste Nederlandse cybersecurity-expert Arjen Kamphuis (47) heeft 10 dagen na zijn verdwijning 20 minuten aangestaan. Dat meldt de Nederlandse politie. Kamphuis verdween op 20 augustus toen hij met vakantie was in Noorwegen. Hij werd voor het laatst gezien toen hij net voor zijn terugreis naar Nederland uitcheckte in zijn hotel in Bodø. Daarna niets meer.

Toen Kamphuis – die bekend werd door zijn strijd tegen digitale spionage en als consultant betrokken was bij Wikileaks – niet opdaagde voor enkele afspraken in Amsterdam, werd alarm geslagen.

Simkaart

De Nederlandse politie onthulde nu dat zijn mobiele telefoon op 30 augustus gedurende 20 minuten aan heeft gestaan in de omgeving van Vikeså, in het uiterste zuiden van Noorwegen. Die plaats ligt op ruim 1.700 kilometer rijden of 2 uur 45 minuten vliegen van Bodø. Volgens de politie zouden na het plotse aangaan van de telefoon ook de simkaarten verwijderd zijn en vervangen door een Duitse simkaart. Van dat nummer vraagt de Noorse politie nu de geschiedenis op.


Ancilla van de Leest, een vriendin van Kamphuis, reageert 'voorzichtig blij' op de nieuwe details in het onderzoek. “Er is een sms’je ontvangen door zijn telefoon. Dat kan bijna niet zonder zijn pincode. Dat betekent dat hij 10 dagen na zijn verdwijning hoogstwaarschijnlijk nog leefde. Dat is het enige wat je nu kunt zeggen.” (lees hieronder verder)

Dit is het hotel waar Kamphuis laatst gezien werd.
EPA Dit is het hotel waar Kamphuis laatst gezien werd.

De Nederlandse politie meldt op haar website verder dat er een getuige is die Kamphuis afgelopen maandag in Denemarken gezien zou hebben. Hij zou in Ribe in Jutland zijn gesignaleerd. Dat wordt nu verder onderzocht door de Deense politie en bureau Sirene, dat de beschikking heeft over reisgegevens van Schengenlanden.

Details

“We staan in nauw contact met de politiediensten in Noorwegen, Denemarken en Duitsland”, zegt een woordvoerder van de politie. “Dit soort details wordt nu bekendgemaakt om mensen te laten weten dat ze ook in die landen alert moeten zijn voor de verdwijningszaak. Hij kan nog op veel plekken zitten."

Volgens Van de Leest kwamen er twee tips uit Denemarken. “Op basis van één tip hebben we die andere tip ook serieus genomen. Ze lagen vlak bij elkaar. De politie neemt die info ernstig en bekijkt camerabeelden om te zien of het ergens op slaat.’’

ANP

De Duitse simkaart die in het telefoontoestel werd geplaatst, is volgens Van de Leest te verklaren. “Hij stond wel bekend als iemand die veel toestellen en sims had. Hij heeft ook een tijd in Duitsland gewoond, dus dat is ook niet onlogisch.”

Tip

De politie maakte vandaag ook bekend dat gisteren een tip binnenkwam dat Kamphuis - een ervaren hiker - in Nederland een opvouwbare kajak kocht voor zijn vakantie. Volgens de verkoper wilde hij bij de fjorden van Noorwegen gaan kajakken. De melding wordt verder onderzocht door de Noorse politie.

Kamphuis woont in Amsterdam. Als security-expert waarschuwde hij eerder al voor wereldwijde spionage van geheime diensten en werkt hij samen met verscheidene klokkenluiders. De Nederlander werkte samen met het internationale persbureau Reuters en Wikileaks aan het trainen van journalisten rond informatiebeveiliging.

Vliegticket

Eerder zei Van de Leest tegen deze krant: "Hij zou op 22 augustus terugkomen naar Nederland en had een vliegticket voor die dag geboekt. Maar inmiddels heeft hij diverse werk- en privéafspraken gemist." 

Hij werd op 29 augustus officieel als vermist opgegeven. Nu zegt ze: "We hebben het er wel over gehad: stel dat hij vrijwillig is verdwenen, moeten we hem dan wel opgeven? Maar omdat wij concludeerden dat hij afspraken heeft gemaakt en van tevoren geen enkel signaal heeft gegeven dat hij van plan was om weg te blijven, besloten we het toch te doen."

Het treinstation van Bodø.
EPA Het treinstation van Bodø.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alain Terrieur

  Als je een nieuwe simkaart gebruikt, kunnen ze dat toch niet weten? Net daarom zijn de anonieme prepaidkaarten verboden geworden.

 • D'haese Luc

  Mmmm hopelijk duikt Arjen weer op. Heeft vele zaken helpen uitklaren ivm fake news!

 • raf janssens

  Goed om te weten dat men bij de overheid zelfs weet wanneer je van SIM kaart wisselt met je telefoon. Bye Bye privacy.

 • Peter Buyck

  En dat zijn dan de klokkenluiders die moord en brand zouden schreeuwen omdat de politie hun verloren familielid niet zou vinden (want digitale sporen zijn gevaarlijk). Waarom 'zwartepieten' op digitale sporen want zo kan de politie je helpen om je verloren kind, opa, ... te traceren. Ik pleit echt voor maximaal gebruik van de bankkaart, de sim-kaart, ... want in nood kunnen de hulpdiensten je traceren.