1.400 Britse topadvocaten pleiten in brief aan Theresa May voor tweede brexitreferendum

REUTERS
Democratie is niet iets dat “bevroren in de tijd” ligt. Dat zeggen 1.400 Britse topadvocaten die premier Theresa May aansporen om het volk een tweede opinie te vragen over de brexit. Ze beweren dat het parlement niet méér gebonden is door de stemming in 2016 dan door het referendum in 1975 dat Groot-Brittannië destijds wél in de EU hield. Al zeker niet als de geldigheid ervan ter discussie staat, klinkt het.

Volgens de advocaten moeten de kiezers wéten waarvoor ze stemmen. “Er is een cruciaal verschil tussen 1975 en 2016", staat in de brief die ze met meer dan duizend confraters ondertekenden. “Het eerste referendum werd gehouden nadat de onderhandelingen afgerond waren. De kiezers wisten dus waarvoor ze stemden. Maar in 2016 waren de aard van het onderhandelingsproces en het resultaat nog niet bekend. Er was de keuze tussen een gekende realiteit en een onbekend alternatief. En tijdens de campagne ruimden feiten en realiteit baan voor niet-aantoonbare beweringen.”

De brexitonderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie zitten al een tijdje in het slop. “Dat verontrust de mensen in heel het Verenigd Koninkrijk, en de advocatuur is daar geen uitzondering op”, zegt Jonathan Cooper, expert mensenrechten en zelf advocaat. “Wij vertegenwoordigen cliënten uit de industrie en de samenleving en we ondervinden dagelijks hoe het vooruitzicht van een catastrofale brexitdeal nu al grote schade aanricht.”

Democratisch

Cooper stelt dat het volk hierover opnieuw bevragen “niet alleen het juiste is om te doen, maar ook het meest democratische”. Een woordvoerster van het ‘Department for Exiting the EU’ heeft gereageerd: “Het Britse volk heeft zijn zegje al gehad in een van de grootste democratische oefeningen ooit in dit land en de eerste minister heeft duidelijk gezegd dat er geen tweede referendum komt. We hebben er nog altijd vertrouwen in dat we een deal met de EU kunnen sluiten die voor beide partijen voordelig is.”

Een nipte meerderheid van 51,9 procent van de Britten koos op 23 juni 2016 om uit de Europese Unie te treden.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Pintens

  het is nochtans heel simpel : de Britten werden compleet voorgelogen wat de Brexit hen allemaal ten goede zou komen. De aanstokers ala Farage zijn een beetje later gewoon met de noorderzon vertrokken, en laten de hete kastanjes door anderen uit het vuur halen. En ik snap al helemaal niet waarom een meerderheid vanaf 50,1% bindend kan genoemd worden. Dat kan je gewoonweg géén meerderheid noemen.

 • lieve vanderstraeten

  Als het u niet uitkomt dan maar een tweede referendum, zo werkt dat niet. Het volk heeft gekozen en dat moet gerespecteerd worden.

 • André Ducournau

  John Ulmer, het tweede referendum was om uit de EU te stappen. Er was namelijk een eerste referendum waarbij Britten beslisten om erin te stappen. Het zijn dus, volgens uw redenering, de voorstanders van de Brexit die de democratie hebben verkracht. Eens een beslissing is genomen in een democratie is ze in steen gebeiteld en kan ze nimmer of nooit worden veranderd. Of wat bedoelt u nu eigenlijk?

 • David Van Laer

  Ze zouden over heel de EU zulk een referendum moeten organiseren, we zouden nog al staan kijken van het resultaat.

 • Gunther Franken

  Tja, sommigen willen zich niet houden aan de mening van het volk. Dat zou hen slecht uitkomen. Ze doen er alles aan om hun wil door te duwen.