1.366 gevallen van seksuele agressie in Amerikaans leger

Amerikaanse soldaten tijdens een militaire oefening in Kosovo.
AFP Amerikaanse soldaten tijdens een militaire oefening in Kosovo.
In het Amerikaans leger zijn binnen de twaalf maanden 1.366 gevallen van seksuele agressie gemeld. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaans ministerie van Defensie, dat vandaag werd voorgesteld in Washington.

De helft van de klachten kwam formeel bij de bevoegde militaire instanties terecht, de rest bereikte de commandanten via officieuze weg. Ruim 59 procent van de klachten was gegrond. De meeste klachten kwamen van vrouwelijke soldaten uit de lagere loonklasse, en vaak werden mannen met een hogere rang uit dezelfde eenheid beschuldigd.

Ongewenste seksuele toespelingen
Het aantal gevallen dat niet werd aangegeven, ligt vermoedelijk veel hoger, luidt het in het rapport. "We willen een klimaat creëren, waarin iedereen kan signaleren wanneer hij/zij seksueel wordt lastig gevallen", zei een woordvoerder van het Pentagon volgens een mededeling.

Er komen steeds meer aanrandingen in het Amerikaans leger voor. In een rapport aan het eind van het begrotingsjaar van vorig jaar maakte het Pentagon op 30 september gewag van 5.061 gevallen, een stijging met liefst 50 procent tegenover 2012. Vaak worden die aanrandingen voorafgegaan door ongewenste seksuele toespelingen.

We willen een klimaat creëren, waarin iedereen kan signaleren wanneer hij/zij seksueel wordt lastig gevallen

Woordvoerder van het Pentagon