'Zwarte lijst' met rijke vrienden van Poetin maakt weinig indruk: gewoon kopie van Forbes-lijst

Donald Trump en Vladimir Poetin
EPA Donald Trump en Vladimir Poetin
De rijke vrienden van Poetin zouden aan de schandpaal genageld worden door de Amerikaanse overheid. Maar de langverwachte zwarte lijst maakt weinig indruk: de regering Trump kopieerde de namen uit zakenblad Forbes.

Naming en shaming, dat zou een wig moeten drijven tussen de Russische elite en president Poetin. Volgens een sanctiewet die het Congres aannam in reactie op Russisch geknoei met de Amerikaanse verkiezingen, moest de regering Trump deze week een zwarte lijst publiceren van corrupte oligarchen die dicht bij Poetin staan. Amerikaanse lobbyisten en advocaten hadden het druk met Russische cliënten die wilden voorkomen dat hun naam besmeurd zou worden – ze vreesden problemen met banken en toekomstige strafmaatregelen.

Maar nu de lijst eenmaal openbaar is, blijkt dat Trumps ministerie van Financiën het zich wel erg makkelijk heeft gemaakt: de namen van zakenmensen zijn gekopieerd uit Forbes, dat jaarlijks een lijst van de 200 rijkste Russen publiceert. De lijst eindigt bij nummer 96, de laatste man van meer dan een miljard uit het blad. Over banden met het regime van Poetin, info waar het Congres om vroeg, zegt deze verzameling namen niets. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde tegenover Buzzfeed anoniem dat gebruik is gemaakt van ‘openbare bronnen’.

Schande

Voormalig Forbes-uitgever Leonid Bershidsky noemt de Amerikaanse oligarchenlijst in een opinieartikel voor Bloomberg ‘een schande’. Sommige miljardairs in de rij zijn juist in conflict met Poetin, zagen hun welvaart geconfisqueerd worden of doen zaken buiten hun vaderland.

Er was wel degelijk een doordachte lijst opgesteld van oligarchen die profiteren van hun banden met Poetin, volgens een Ruslandexpert die eraan meewerkte, econoom, Anders Aslund. Op het laatste moment werd die op last van een hoge regeringsmedewerker vervangen door de wie-is-wie van miljardairs uit Forbes, schreef hij in een commentaar voor denktank Atlantic Council. "Zo wordt het werk van experts belachelijk gemaakt, de sanctiewet ineffectief neergezet en worden Amerikaanse sancties tegen Rusland bespot.”

Geen extra sancties

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is er ook een geheime versie van de lijst, waar mogelijk meer namen op staan. Tegelijk maakte Trumps regering bekend dat tegen de verwachtingen in géén extra sancties voor Rusland volgen. De dreiging van sancties is al genoeg om potentiële klanten van Russische defensiebedrijven af te schrikken, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar Trumps tegenstanders, die zijn team toch al verdenken van heimelijke samenwerking met het Kremlin in de verkiezingscampagne, verwijten hem nalatigheid. "Het is een ernstige schending van president Trumps verantwoordelijkheden om president Poetin met het uitblijven van actie te belonen voor zijn interventie in de Amerikaanse verkiezingen van 2016”, reageerde het Democratische Congreslid Adam Smith.

Vladimir Poetin. EPA9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Haelewyn

  Mag men ook een lijst opstellen van de "vrienden" van de Amerikaanse elite? Als ik spreek van elite, dan is dat zowel Democraten als Republikeinen. Trump slaagt er niet in om die elite op te kuisen. Trump wordt juist aangevallen omdat hij niet behoort tot die elite, tot de club.

 • Eric De landtsheer

  Trumps vrienden daarentegen zijn 'koosjer'

 • Willem Sliggers

  Ik heb meer vertrouwen in Poetin. Trumph is waco !

 • Clement Asselman

  Zouden ze daar niet stoppen met hun gezever en dringend - Democraten en Republikeinen - werk maken van de heropbouw van hun land?

 • Eduard Dierckx

  Zonder Trump te willen beledigen vraag ik mij wel af of deze man echt met zijn vak bezig is of alleen maar denkt aan een partijtje moddergooien met de Russen. De actie's die hij onderneemt zoals deze fameuze 'lijst' blijken na twee seconden al doorprikt. Hij heeft nog zoveel werk in eigen land maar dat is blijkbaar niet belangrijk.