'Zuinige vier' hebben eigen voorstel klaar om Europese economie te herstellen

Nederlands premier Mark Rutte en Oostenrijkse leider Sebastian Kurz op een archiefbeeld
EPA Nederlands premier Mark Rutte en Oostenrijkse leider Sebastian Kurz op een archiefbeeld
Zes dagen na Duitsland en Frankrijk hebben ook de vier zogenaamde zuinige lidstaten een eigen voorstel uitgewerkt om de Europese economie te herstellen van de coronaschok. Van een grotere Europese begroting en een mutualisering van schulden willen ze niet weten. 

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stelden maandag voor om de Europese Commissie, gedekt door garanties van de lidstaten, tot 500 miljard euro te laten lenen op de kapitaalmarkten. Dat geld zou via de Europese begroting als subsidies naar die lidstaten en sectoren vloeien die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis. 

‘Schuldenunie’

Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden zien die piste echter niet zitten. Ze vrezen dat er via de achterdeur een 'schuldenunie' ontstaat. Toch willen ook zij een herstelfonds, zo blijkt uit een voorstel dat het bureau van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz zaterdag heeft gepubliceerd, maar het geld zou eerder via gunstige leningen ter beschikking worden gesteld. 

Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden willen dus niet weten van een mutualisering van schulden om financieel zwakkere lidstaten te helpen. De zuinige vier, die al maanden front vormen in de strijd om de nieuwe Europese meerjarenbegroting tot 2027, blijven zich ook kanten tegen een aanzienlijke verhoging van het Europese budget, zoals Macron en Merkel voorstellen.

Fraude

Het fonds van de vier landen zou twee jaar operationeel blijven, en gekoppeld worden aan voorwaarden. Het geld moet geïnvesteerd worden "in activiteiten die het meest bijdragen aan het herstel, zoals onderzoek en innovatie, in een versterking van de gezondheidssector en in de groene transitie", luidt het. Ze achten het ook noodzakelijk om "de uitgaven te beschermen tegen fraude".

De Europese Commissie presenteert woensdag haar voorstel voor een relancefonds. Nadien moeten de 27 lidstaten het onderling eens raken, en ook het Europees Parlement heeft zijn zeg in begrotingszaken.

Onvoldoende

Het zwaar getroffen Italië heeft het plan van de zuinige vier meteen een "onvoldoende" meegegeven. De zware recessie verdient "ambitieuze en innovatieve voorstellen" want de interne markt met zijn voordelen voor alle Europeanen is in gevaar, twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola zaterdag. "Het plan van de 'zuinige' landen is defensief en onvoldoende."
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lilianne Van Neylen

  Sowieso zal het geld eerlijker gebruikt worden bij deze 4 dan bij de EU.

 • Rita Heremans

  Dat ieder land voor zijn eigen deur veegt. Europa kost ons al genoeg geld. Solidariteit komt steeds van dezelfde en gaat nooit de andere kant op.

 • Christine Laevers

  Ik schreef hier eerder dat ik die '500 miljard' van Macron en Merkel een goed idee vond, maar ondertussen weet ik er meer over en ik vind het geen goed idee. Het is te veel gebaseerd op solidariteit: wie bijdraagt, krijgt niet hetzelfde terug. Dit plan van 'de vier' is misschien beter ?

 • Dirk Kindt

  Utopia is een mooi land.

 • eric maier

  Macron en Merkel = de ondergang van heel Europa. Ze hebben Europa verkocht aan Erdogan, afgelopen jaar voor de 2e maal, en Griekenland maar kritiek geven terwijl zij de grenzen hoe dan ook dicht houden. De schande voorbij. De EU is dood. Duitsland verdient massa's aan de "hulpleningen" aan landen als Griekenland en Italie. De rentevoet ligt te hoog om die landen een kans op heropleving te zien. Niemand wil Merkel en Macron, maar zijn spelen duidelijk Dictatuur