"Zonder Franse excuses geen ontmoeting tussen Conte en Macron"

De Italiaanse kustwacht nam gisteren een deel van de Afrikaanse migranten op om hen samen met de resterende opvarenden naar Valencia te brengen.
AP De Italiaanse kustwacht nam gisteren een deel van de Afrikaanse migranten op om hen samen met de resterende opvarenden naar Valencia te brengen.
"Zonder officiële excuses" van Frankrijk is het beter dat de ontmoeting van aanstaande vrijdag tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte afgeblazen wordt. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, tevens leider van de rechtspopulistische Lega, gezegd. Italië wil ook dat Frankrijk haar engagementen over het aantal op te vangen vluchtelingen nakomt. Parijs blijft intussen "toegewijd aan de dialoog en de samenwerking" met Italië

Uitspraken van de Franse regeringswoordvoerder hadden gisteren voor zure oprispingen in Italië gezorgd. Die had het over "een mate van cynisme en gebrek aan verantwoordelijkheid" van de Italiaanse regering, omdat die het ngo-schip Aquarius met honderden uitgeputte vluchtelingen aan boord geen toegang wilde verlenen tot één van zijn havens. Italië weigerde eerder het vaartuig met honderden vluchtelingen aan boord te laten aanleggen. 

"Geen hypocriete lessen te krijgen"

De Italiaanse premier Giuseppe Conte reageerde daar gisteren al boos op. Hij stelde dat Italië "geen hypocriete lessen te krijgen had van landen die verkozen hebben hun hoofd te keren" als het op migratie aankomt. Vandaag kondigden de Italianen ook aan de Franse ambassadeur op het matje te roepen. 

De meer dan zeshonderd vluchtelingen zijn onderweg naar Spanje. Zo'n vierhonderd opvarenden stapten over op twee Italiaanse schepen, die vervolgens samen met de Aquarius koers zetten naar Valencia.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft intussen laten weten dat Parijs "toegewijd" blijft "aan de dialoog en de samenwerking" met Italië in het beheren van de Europese vluchtelingencrisis. "We zijn ons perfect bewust van het gewicht dat de migratiedruk op Italië legt en de inspanningen die het land levert", aldus een woordvoerder in een mededeling. "Geen enkele uitspraak van Franse autoriteiten heeft dat in twijfel getrokken."

"Signaal van generositeit"

In de Italiaanse Senaat herinnerde minister van Binnenlandse Zaken Salvini er nog aan dat Frankrijk zich ertoe had geëngageerd 9.816 migranten die de laatste jaren in Italië zijn aangekomen, op te nemen, maar dat Parijs er slechts 640 heeft onthaald. Hij nodigde het Franse staatshoofd aldus uit "woorden in daden om te zetten en een signaal van generositeit te geven" door migranten te onthalen.

De minister zei tevens dat Frankrijk van begin dit jaar tot einde mei 10.249 migranten, die de grens waren overgestoken, naar Italië heeft teruggestuurd.

Matteo Salvini.
AFP Matteo Salvini.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandekempen bart

  eindelijk een italiaanse regering die luistert naar haar bevolking.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Het loopt al aardig uit de hand.

 • JOESSEFF MOVADA

  Wat Europa doet, is een 'aanzuigeffect' te creëren.

 • Thomas Van Tornout

  De Europese unie kraakt. Oost en West Romeinse rijk. De Sovjet-Unie. De verscholen tussen noord en zuid, oost en west , zelfs geburen, zijn te groot.

 • Jan Harmsen

  Stoppen met alle subsidies naar NGO's, ze zijn verworden tot mensensmokkelaars en niets anders. Mensen die hun leven wagen in bootjes zoeken het zelf en betalen er grof geld voor.