"Zoektocht vermiste vlucht AirAsia gestaakt door duisternis"

Airbus van lagekostenmaatschappij al uren vermist boven Indonesische Javazee

Familieleden van passagiers van AirAsia QZ8501 zoeken troost bij elkaar.
REUTERS Familieleden van passagiers van AirAsia QZ8501 zoeken troost bij elkaar.
Een vlucht van Indonesië naar Singapore is om 6.17 uur (lokale tijd) het contact met de luchtverkeersleiding in Jakarta verloren. Het gaat om een Airbus 320-200 van de Maleisische lagekostenmaatschappij AirAsia met 162 mensen aan boord. Volgens lokale media gaan reddingsdiensten ervan uit dat het toestel is neergestort. De zoektocht is vanavond (lokale tijd) stilgelegd vanwege de invallende duisternis. Morgenochtend wordt die voortgezet, zo meldt het Indonesische ministerie van Transport.

"De zoektocht naar de vermiste Airbus 320-200 ligt stil omdat de duisternis is ingetreden. De reddingswerken worden ook bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden", zo liet een woordvoerder weten.

Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung (ten oosten van Sumatra, nvdr) bevinden, bericht het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten.

De piloot en de copiloot hadden behoorlijk wat ervaring

AirAsia Indonesia

Het toestel, een Airbus A320-200, was op weg van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Het moest daar om 8.30 uur plaatselijke tijd aankomen, maar omstreeks 06.17 uur werd het contact met de luchtvaartautoriteiten verbroken. Ongeveer halverwege verdween het van de radar, even na middernacht Belgische tijd. Dit was tussen de Indonesische haven van Tanjung Pandan en Pontianak, op het eiland Borneo.

Volgens het ministerie van Verkeer van Indonesië is geen noodsignaal gegeven door de piloot. Hij zocht contact met de luchtverkeersleiding met het verzoek hoger te vliegen, om wolken te vermijden. Het toestel bevond zich op dat moment op een hoogte van ruim tien kilometer en wilde naar ruim 11,5 kilometer. Volgens AirAsia Indonesia hadden de piloot en de copiloot behoorlijk wat ervaring. De gezagvoerder had 6100 uren gevlogen in zijn carrière, de copiloot 2275 uren. Het vliegtuig heeft voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad op 16 november.

Aan boord van het vermiste vliegtuig van AirAsia zaten volgens persagentschap ANP niet 155 maar 162 passagiers. De luchtvaartmaatschappij heeft een nieuwe passagierslijst naar buiten gebracht met de nationaliteiten van de mensen die op de vlucht van Indonesië naar Singapore zaten.

In de Airbus 320-200 zaten 156 mensen uit Indonesië, 3 uit Zuid-Korea, 1 uit Singapore, 1 uit Maleisië en 1 uit Frankrijk. Zes van hen waren minderjarig. Ook was er een baby aan boord van een paar maanden oud. Vlucht QZ8501 had twee piloten en vijf bemanningsleden aan boord.

EPA

De piloot zocht contact met de luchtverkeersleiding met het verzoek hoger te vliegen, om wolken te vermijden

Afwijkende route

De Indonesische minister van Verkeer Hadi Mustofa liet weten dat het vliegtuig met vluchtnummer QZ 8501 om een afwijkende route vroeg, voordat het contact ongeveer een uur voor de verwachte aankomsttijd verdween. Toen vloog het vliegtuig vermoedelijk boven de Javazee, waar het op dat moment bewolkt was.

Volgens de Britse zender BBC zou het vliegtuig "een ongebruikelijke route" hebben aangevraagd. De zender citeerde Mustofa. De piloot zou hoger hebben willen vliegen om de wolken en daarmee slechte weersomstandigheden te vermijden. Volgens het ministerie van Verkeer van Indonesië is geen noodsignaal gegeven door de piloot. Hij zocht contact met de luchtverkeersleiding met het verzoek hoger te vliegen, om wolken te vermijden. Het toestel bevond zich op dat moment op een hoogte van ruim tien kilometer en wilde naar ruim 11,5 kilometer.

AirAsia laat weten dat het een zoek- en reddingsactie op touw heeft gezet. De luchtvaartautoriteiten in Singapore gaan helpen bij het opsporen van het vliegtuig. De luchtvaartmaatschappij heeft een telefoonlijn opengesteld waar familieleden en vrienden terechtkunnen voor meer informatie. Het wrak zou zich op 145 kilometer van het eiland Billiton bevinden, dat ten oosten van het eiland Sumatra ligt. Een Boeing 737 van de Indonesische luchtmacht, zes schepen en drie helikopters nemen deel aan de zoek- en reddingsoperatie.

Er is een noodnummer geopend voor naasten van de inzittenden. "We moeten sterk blijven'', twitterde Tony Fernandes, ceo van de vliegtuigmaatschappij.

AirAsia is marktleider op het gebeid van goedkope vluchten in de regio. De maatschappij heeft nog nooit eerder een vliegtuig verloren.

Voor Maleisië is 2014 een zwart jaar: eerder verdween al een toestel van Malaysia Airlines (MH370) en deze zomer stortte een toestel (MH17) boven Oekraïne neer. Via Twitter heeft Malaysia Airlines vandaag steun betuigd aan de familieleden en vrienden van de vermiste passagiers.

EPA

Internationale hulp bij zoektocht
Ook Airbus heeft vandaag bevestigd dat een vliegtuig van AirAsia bij Indonesië wordt vermist. De vliegtuigbouwer liet weten dat de Franse onderzoeksinstelling voor luchtveiligheid BEA een rol zal spelen in het onderzoek. Ook Maleisië en Singapore helpen bij de zoektocht naar het toestel en de passagiers.

"Airbus zal volledige bijstand verlenen aan de Franse onderzoeksinstelling voor luchtvaartveiligheid, BEA, en aan de autoriteiten die het onderzoek naar het incident leiden'', schrijft Airbus in een verklaring. Onduidelijk is nog wat er gebeurd is met het toestel.

Het vliegtuig had 13.600 vluchten gemaakt en in totaal ruim 23.000 vlieguren op de teller staan. De Airbus A320-200 werd in 2008 geleverd aan AirAsia. Er kunnen 180 mensen in het tweemotorige toestel.

Airbus liet werden weten dat "de gedachten van het management en de medewerkers van Airbus uitgaan naar al degenen die getroffen werden door het incident met vlucht QZ 8501''.

Ook Singapore hielp vandaag met het zoeken naar het vermiste toestel van AirAsia. Volgens de Straits Times, een krant uit Singapore, heeft Indonesië de hulp geaccepteerd.

De Indonesische hulpdiensten waren al op weg naar het gebied waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort. Nu is ook een Hercules C130 van Singapore, een militair toestel, op weg om te speuren in het water tussen de twee landen. Eerder liet minister van Defensie Ng Eng Hen al weten dat de luchtmacht en de marine klaar waren om te helpen zoeken. Er was één persoon uit Singapore aan boord.

Ook Maleisië was vandaag op zoek naar het vermiste toestel. Maleisië ligt in de buurt van het gebied waar het vliegtuig vermoedelijk is neergestort.

Via Facebook en Twitter liet minister Liow Tiong Lai van Transport weten dat er drie schepen en drie vliegtuigen van het Maleisische leger worden ingezet. Ook is er in de hoofdstad Kuala Lumpur een coördinatiecentrum ingericht, dat in nauw contact staat met de Indonesische autoriteiten.

REUTERS
AP
EPA
EPA
ANP
EPA
EPA
EPA
EPA