“Zo ziet een held eruit”: Tiernan (10) voorkomt dat 18-jarig meisje door drie mannen busje wordt ingesleurd

Tiernan krijgt zijn 'badge of honour' van een agente.
rv/Facebook Tiernan krijgt zijn 'badge of honour' van een agente.
Een jongen van tien jaar oud heeft voorkomen dat een achttienjarig meisje ontvoerd werd in de straten van het Noord-Ierse Bogside in Derry. Toen de jongen zag hoe drie mannen een jong meisje in een busje probeerden te trekken, begon hij hard te roepen, waarna de mannen afdropen. Dat melden Noord-Ierse media.

De jongen bleef bij het meisje tot ze in veiligheid was. Toen hij thuis aan zijn moeder vertelde wat er gebeurd was, besloot die de politie te bellen over poging tot ontvoering. De politie van Derry prees de jongen op Facebook om zijn “heroïsche en moedige daad”.

Eremedaille

“Mensen, dit is Tiernan McCready. Dit is hoe een held eruitziet”, schreef de politie, die de jongen een eremedaille gegeven heeft. “Vorige week zag Tiernan hoe drie mannen in Bogside een 18-jarig meisje grepen en in hun bus probeerden te duwen. De meeste volwassenen zouden verstijfd van schrik blijven staan en pas te laat in actie schieten. Tiernan reageerde daarentegen meteen en schreeuwde naar de mannen, waarna hij het meisje wegleidde.”

Slechte pers onterecht

“Daarna vertelde hij alles aan zijn moeder, die de politie belde. Laat dit tot je doordringen. Dit had het begin kunnen zijn van een vreselijke misdaad. Dat kind had mijn kind, mijn zus, jouw kind, jouw familielid kunnen zijn. Tiernan heeft een medaille gekregen en een aantal maltesers (snoepjes, red.) maar dat komt nog niet in de buurt van wat wij als gemeenschap de jongen schuldig zijn. Onze kinderen hebben helaas vaak een slechte reputatie, maar de meeste van hen zijn moedig en hebben een groot hart, net zoals Tiernan.”

De boodschap werd op veel lof onthaald en via sociale media werd Tiernan uitgebreid bedankt. “Niet alle helden dragen capes. Zo’n moedige held. Zijn familie moet wel erg trots op hem zijn, want heel Derry is hem dankbaar”, schreef iemand.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Émilie Van woensel

  Waarom reacties als "was beter als hij dit of dat" da manneke is 10 jaar en heeft gedaan wat hij kon zou je van de meeste hier niet kunnen zeggen ! (Hier is het ieder voor zich)

 • Katrien D'herde

  @Steve Van Der Veekens. Wtf man??? Ik hoop dat ik nooit in gevaar ben met jou in de buurt! Want jij zou wel zorgen dat je eerst zelf veilig en wel weg bent om dan, nadat ik misschien (half)dood ben, te klagen over alles en nog wat. Die jongen heeft juist gehandeld, punt. Goed gedaan knul!

 • Wesley Kenis

  Aan al die klagers: met filmen heb je wel bewijs en mogelijke nummerplaat of opvallende lichaamskenmerken, wat die jongen deed was zowel dom als heldhaftig, niet zoals in de films. Desondanks heeft hij wel een misdaad voorkomen en zeker het respect van haar familie verdient. Zo moeten er meer zijn...

 • Bernd Vaes

  Ziet er niet als een held uit, wel als een jongen die een opvoeding van degelijke waarden heeft gekregen.

 • Jonathan Wouters

  Goed jongeman. Was beter als hij die drie criminelen ook nog had kunnen vasthouden tot de politie arriveerde maar we mogen niet klagen. ;-)