“Zo is Kerstmis op zee”: Spanje vangt migranten op die Italië en Malta weigerden

De moeder en haar pasgeboren baby worden gered.
AFP De moeder en haar pasgeboren baby worden gered.
Spanje heeft zich bereid verklaard om meer dan driehonderd migranten op te vangen. Ze werden gered op de Middellandse Zee door de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms. Eerder hadden Italië en Malta geweigerd de migranten van boord te laten gaan. Volgens regeringskringen in Madrid zouden de redders de vluchtelingen naar de havenstad Algeciras in het uiterste zuiden van Spanje brengen.

Onder de geredde migranten was een baby van nog maar enkele dagen oud. Samen met zijn moeder werd hij via helikopter naar Malta overgevlogen. Het land wou de andere vluchtelingen niet opvangen. Op Twitter maakte de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini duidelijk dat ook hun havens gesloten zouden blijven.

De baby in kwestie werd met een helikopter naar Malta gevlogen.
AFP De baby in kwestie werd met een helikopter naar Malta gevlogen.

“Zo is Kerstmis op zee”
De geredde migranten zaten op drie boten, niet ver van de Libische kust. "Zo is Kerstmis op de Middellandse Zee", twitterde Proactiva Open Arms. Intussen is de Duitse ngo Sea-Eye met het schip Professor Albrecht Penck ook onderweg naar het gebied voor de kust van Libië om er reddingsmissies uit te voeren.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen dit jaar meer dan 113.000 migranten via de gevaarlijke route over de Middellandse Zee naar Europa: 56.480 bereikten Spanje, 31.310 kwamen naar Griekenland en 23.126 streken in Italië neer. Veel migranten overleefden de trip niet: 2.242 mensen verdronken of zijn vermist.

AFP

Migranten in vissersboot
Zestien migranten probeerden dan weer Engeland te bereiken aan boord van een vissersboot. Zij werden zaterdagnacht onderschept voor de kust van Boulogne-sur-Mer.  Onder hen bevonden zich ook twee kinderen.

Sinds oktober zijn er opvallend meer pogingen van migranten om het Kanaal over te steken.  Nochtans maken de sterke stromingen en de temperatuur van het zeewater de risico’s nog groter.

Redders maken zich klaar om de pasgeboren baby en haar moeder te evacueren.
AFP Redders maken zich klaar om de pasgeboren baby en haar moeder te evacueren.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nicolas Ivanov

    De Kerstgedachte is goed, maar iedereen naar hier halen is absoluut niet de oplossing. De oplossing ligt in de landen van herkomst.