"Zeven aanslagen verijdeld in zeven maanden": dreiging in Groot-Brittannië nooit eerder zo hoog

Bij een aanslag op Westminster Bridge en het Britse parlement, waar een ongewapende politieman neergestoken werd, vielen op 22 maart vier doden.
reuters Bij een aanslag op Westminster Bridge en het Britse parlement, waar een ongewapende politieman neergestoken werd, vielen op 22 maart vier doden.
De kans op een islamitische aanslag in Groot-Brittannië is nog nooit zo groot geweest als nu. Het aantal dreigingen is dit jaar "dramatisch gestegen". Het hoofd van de Britse veiligheidsdienst MI5, Andrew Parker, zei dat vandaag tijdens een toespraak in Londen.

De snelheid waarmee nieuwe dreigingen zich ontwikkelen, is nog nooit zo hoog geweest in de 34 jaar dat hij in het vak zit, zei Parker (55). Aanslagen, zo zei hij, kunnen in enkele dagen veranderen tot een plan in uitvoering. "Dat tempo, samen met de manier waarop extremisten gebruik kunnen maken van 'veilige plekken' op het internet, maakt het dat de dreiging moeilijker te detecteren is en geeft ons een kleinere marge om in te grijpen."

De veiligheidsdienst heeft momenteel zo'n vijfhonderd operaties tegen naar schatting 3.000 extremisten lopen. Bij voorgaande onderzoeken heeft de dienst in totaal 20.000 terroristen in het vizier gekregen.

Bovendien houdt MI5 het oog gericht op degenen die terugkeren uit Syrië en Irak. Parker wees in dit verband op een strikt noodzakelijke samenwerking met andere Europese veiligheidsdiensten.

Parker zei ook nog dat het land afgelopen vier jaar twintig aanslagen verijdeld heeft, waaronder zeven in de voorbije zeven maanden. Groot-Brittannië was dit jaar al vijf keer het doelwit van een aanslag. 36 mensen kwamen daarbij om het leven.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Billiet

  Molenbeek is maar een kleutertuin in vergeleken met al hetgeen wat daar in het VK broedt...maar goed dat met de Brexit de grenzen met dit eiland nog nauwer zullen worden gecontroleerd...

 • amaat van dingens

  snap da echt nie , gewoon alle gasten die het zo nodig vonden om te gaan vechten back to sender sturen , moeilijk is da nu toch nie

 • Gilbert Haelewyn

  yahya kasmi, waar zijn de protesten tegen de aanslagen vanwege de moslims? Verder dan beleefdheidsformules komt men niet. Er werd iedere zondag geprotesteerd tegen onze vrienden , de Amerikanen, tijdens de Vietnamoorlog. Nochtans, we hadden er ook geen zaken mee.

 • lodewijk maesen

  20000 mogelijke terroristen in het oog houden? euh ok....

 • yahya kasmi

  Mensen die andere mensen vermoorden zijn geen Moslims!!! Stop terreur te associëren met de islam !!! Het is niet de islam die mensen vermoord, maar de mensen die andere mensen vermoorden!