"Zeven aanslagen verijdeld in zeven maanden": dreiging in Groot-Brittannië nooit eerder zo hoog

Bij een aanslag op Westminster Bridge en het Britse parlement, waar een ongewapende politieman neergestoken werd, vielen op 22 maart vier doden.
reuters Bij een aanslag op Westminster Bridge en het Britse parlement, waar een ongewapende politieman neergestoken werd, vielen op 22 maart vier doden.
De kans op een islamitische aanslag in Groot-Brittannië is nog nooit zo groot geweest als nu. Het aantal dreigingen is dit jaar "dramatisch gestegen". Het hoofd van de Britse veiligheidsdienst MI5, Andrew Parker, zei dat vandaag tijdens een toespraak in Londen.

De snelheid waarmee nieuwe dreigingen zich ontwikkelen, is nog nooit zo hoog geweest in de 34 jaar dat hij in het vak zit, zei Parker (55). Aanslagen, zo zei hij, kunnen in enkele dagen veranderen tot een plan in uitvoering. "Dat tempo, samen met de manier waarop extremisten gebruik kunnen maken van 'veilige plekken' op het internet, maakt het dat de dreiging moeilijker te detecteren is en geeft ons een kleinere marge om in te grijpen."

De veiligheidsdienst heeft momenteel zo'n vijfhonderd operaties tegen naar schatting 3.000 extremisten lopen. Bij voorgaande onderzoeken heeft de dienst in totaal 20.000 terroristen in het vizier gekregen.

Bovendien houdt MI5 het oog gericht op degenen die terugkeren uit Syrië en Irak. Parker wees in dit verband op een strikt noodzakelijke samenwerking met andere Europese veiligheidsdiensten.

Parker zei ook nog dat het land afgelopen vier jaar twintig aanslagen verijdeld heeft, waaronder zeven in de voorbije zeven maanden. Groot-Brittannië was dit jaar al vijf keer het doelwit van een aanslag. 36 mensen kwamen daarbij om het leven.