"Zeker 40 vluchtelingen verdronken bij schipbreuk"

De Italiaanse kustwacht kon in februari deze bootvluchtelingen in veiligheid brengen. (Archieffoto)
EPA De Italiaanse kustwacht kon in februari deze bootvluchtelingen in veiligheid brengen. (Archieffoto)
Zeker veertig mensen zijn omgekomen bij een schipbreuk voor de kust van Libië. Het vaartuig was volgestouwd met honderden "clandestiene migranten". Dat heeft het Italiaanse agentschap Ansa gemeld. Volgens de marine en de Italiaanse kustwacht werden "ongeveer" 200 opvarenden gered.

Voor de kust van Libië zijn zondag ook al zeker 40 mensen om het leven gekomen, toen een boot met migranten zonk. Er is een constante vluchtelingenstroom uit Libië naar Italië, vooral naar het dichtbijgelegen eiland Lampedusa. Daarbij komen geregeld mensen om het leven, als de gammele bootjes zinken.

"Deze nieuwe doden drukken zwaar op de gewetens van ons allen", aldus Francesco Rocca, de voorzitter van het Italiaanse Rode Kruis. Hij eiste de opening van een humanitaire corridor zodat mensen veilig voor oorlog en honger kunnen vluchten.

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström sprak maandag van een "nieuwe tragedie". Ze vroeg de EU-lidstaten om solidair te zijn met de landen die de vluchtelingenstroom moeten verwerken en zelf meer te doen. Volgens haar zijn onder meer "legale wegen" nodig om naar Europa te komen. Zo worden vluchtelingen volgens Malmström niet in handen gedreven van mensensmokkelaars, die de gevaarlijke overtochten organiseren.