'Zeikwijven' plassen uit protest in urinoirs

anp
In verschillende Nederlandse steden hebben vrouwen vandaag uit protest geplast in urinoirs. Ze wilden met de ludieke actie het gebrek aan toiletten voor vrouwen in de openbare ruimte aan de kaak stellen. De organisatie weet niet hoeveel vrouwen in totaal hebben meegedaan, maar schat het aantal alleen al in de vier grote Nederlandse steden op enkele honderden.

De actiegroep Zeikwijven! had tot het plasprotest opgeroepen om te laten zien dat het voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen.

Aanleiding voor de actie is de boete van 90 euro die de Amsterdamse Geerte Piening kreeg voor wildplassen. Volgens de rechter kunnen vrouwen met hoge nood ook in een mannenurinoir terecht. Dat was tegen het zere been van veel vrouwen.

De actiegroep Zeikwijven! vroeg de deelnemers een foto te maken van hun plasprotest. De foto's worden verzameld en later met een petitie aangeboden aan Nederlands minister van Emancipatie Jet Bussemaker.

Of het lukte, als vrouw plasen in een urinoir? "Natuurlijk niet'', lacht initiatiefneemster Cathelijne Hornstra. "Maar fantastisch dat al die vrouwen mee wilden doen aan deze actie. Want samen hebben we het op de kaart gezet. En daar was het ons om te doen.''

anp
anp
anp6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • C C

  Wat houdt mannen tegen om rechtstaand te plassen? De pisseinen stinken zo al uren in se wind en ze zijn vaak niet eens in staat in het pissein te plassen. Waarom moeten vrouwen slachtoffer zijn van de mannelijke ongemanierdheid (van velen - niet veralgemenen)

 • stijn rogiers

  Oefening baart kunst. Zou omgekeerd moeten zijn dat mannen ook moeten zitten om te plassen. Veel hygienischer en beter voor de blaas

 • pogi pangit

  Prachtige actie , ze hebben groot gelijk

 • vincent vankeerberghen

  Zet een plas-teut automaat aan alle 'plas krullen' en dan kunnen de vrouwen ook rechtstaand plassen. En je vuilbak om de teut te dumpen.... Zo moeilijk is dat nu toch niet.....

 • Neil O'Harra

  "Zeikwijven", haha fantastisch...