"Zeer waarschijnlijk" zenuwgas en chloor ingezet bij aanvallen in Syrië

AFP
Op 24 en 25 maart 2017 zijn naar alle waarschijnlijkheid chemische wapens ingezet tijdens een aanval in Syrië. Het gaat om zenuwgas en chloor. Dat heeft de Organisatie voor het Verbod op Scheikundige Wapens (OPCW) in een rapport bekendgemaakt.

Tijdens een aanval in Ltamenah - een stadje in het noorden van Syrië - is waarschijnlijk zenuwgas gebruikt op 24 maart 2017. Zestien mensen zijn toen overgebracht naar het ziekenhuis met verschillende symptomen waaronder kortademigheid, duizeligheid, hoofdpijn en buikpijn. Een dag later is volgens het rapport vermoedelijk chloorgas gebruikt in een aanslag op het ziekenhuis van Ltamenah. Een dokter is daarbij om het leven gekomen, drieëndertig anderen - waaronder drie minderjarigen - moesten verzorgd worden. 

Het OPCW baseert zich op getuigenissen, epidemiologische analyses en omgevingsonderzoeken. Het rapport is doorgegeven aan de VN Veiligheidsraad. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Calinda Struyf

    Dit is zonder enige onwaarschijnlijkheid volksverlakkerij! Een chemische test kan zeggen of iemand een chemische verbinding in het lichaam had of niet en er zal bloed opgeslagen zijn van mensen die toen in de ziekenhuizen lagen. Enkele weken later is het onmogelijk om dit vast te stellen en wordt ook de link oorzaak en gevolg compleet onduidelijk.

  • Mohamed Kabbal

    Een waarschijnlijkheid is nog steeds geen zekerheid of hoe men met woordspeling de meute achter zich wil scharen.