“Ze zijn aan het filmen terwijl mijn man dood ligt te gaan”: opnieuw ophef in Nederland door filmende voorbijgangers

Politiebureau Jan Hendrikstraat
“We hebben hier als politie helaas geen woorden voor.” Dat schrijft een Nederlandse agent in een blogpost over een reanimatie woensdagavond in de Grote Marktstraat in Den Haag. Voorbijgangers filmden hoe een man, onder toeziend oog van zijn vrouw, werd gereanimeerd.

Iets na 18 uur worden de Nederlandse hulpdiensten naar een restaurant in de straat geroepen, voor een man met een hartstilstand. De agent zorgt voor ruimte, terwijl de man wordt gereanimeerd. “Op dat moment zoek ik de partner van het slachtoffer. Ik zie haar in het restaurant aan tafel zitten, hevig geëmotioneerd. In haar ogen zie ik ongeloof en ze vraagt aan mij: ‘Hij gaat toch niet dood hè?’ Ik vertel haar dat we alles doen om haar man hier te houden”, staat in de blog.

Wanneer ze naar buiten kijken, zien ze een groep van twintig tot dertig mensen, van wie er een aantal met hun smartphone de reanimatie aan het opnemen is. “Ze zijn gewoon aan het filmen terwijl mijn man daar dood ligt te gaan”, roept de vrouw gechoqueerd. “Direct ren ik naar buiten en verzoek ze op niet mis te verstane wijze te vertrekken en dat ze zich moeten schamen voor hun gedrag.” Daarop vertrekt de groep mensen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Geen woorden voor”

Later op het bureau wordt de situatie geëvalueerd. Dan komen ook de filmende omstanders aan bod. “Dit zijn mensen die het onder toeziend oog van een partner, hulpverleners en getuigen nodig vinden om te gaan kijken en zelfs te filmen. Wij hebben hier als politie geen woorden voor.” Met het delen van de blog hoopt de agent op verandering. “Stel je voor dat het een dierbare van jou is, hoe zou jij het vinden?”

Op Facebook geven veel mensen de agent gelijk. “Belachelijk dat mensen dit filmen”, schrijft iemand. “‘Ik kan echt niet begrijpen waarom mensen dit filmen. S
chokkend.” Met het slachtoffer gaat het intussen beter. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is bij bewustzijn, meldt AD.nl.

In augustus ontstond bij onze noorderburen nog commotie nadat verschillende mensen een ongeval op de A58 op beeld vastlegden. De politie was toen woedend over het gedrag van de filmers, en riep hen op eens goed na te denken waar ze mee bezig zijn. Een boodschap die bij de filmende omstanders in Den Haag duidelijk in dovemansoren is gevallen.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Brent Van Renterghem

  Ouderen filmen ook hoor! Het is van alle leeftijden, het is voor wie er zot genoeg voor is en geen respect meer heeft!

 • Nouska Aerents

  @Dietrich Van Helder, jammer genoeg mag je wel iedereen filmen en foto’s trekken in het openbaar, zolang ze het niet in de media plaatsen kan je er jammer genoeg niets aan doen... zelf meegemaakt en nagevraagd bij de politie. Wat niet wegneemt dat dit verschrikkelijk is voor de man en vrouw dat ze hen zomaar filmen tijdens het reanimeren.. geen greintje respect meer tegenwoordig!

 • Leopold Vanhoof

  Totaal gebrek aan opvoeding, zie je steeds meer en meer, vooral bij de jeugd.

 • Arie Verwimp

  Op dat moment sta ik niet in voor mij...ik denk dat ik dan een paar mensen ineen ram...

 • Paul Verbeeck

  Identiteitskaart vragen, boete geven, gsm vragen en terug zetten naar fabrieks instellingen (laatste gaat zwaarder aankomen dan een boete)