"Ze noemden mij puistenkop, maar acne maakt je niet lelijk"

Rv
Hailey Wait trekt op sociale media ten strijde tegen de gevolgen van acne. Door open en bloot foto's van haar gezicht online te zetten, wil het 17-jarige meisje uit Colorado lotgenoten een hart onder de riem steken. "Ze noemden mij puistenpop, maar acne maakt je niet lelijk", luidt haar dappere boodschap.

Sinds haar elfde krijgt Hailey af te rekenen met cystische acne, een soort abces waarbij talgklieren ontstoken raken onder de huid. Resultaat: rode bobbels die vaak dieper onder de huid zitten dan normale pukkels."Ik wil het geen duivel noemen, eerder een klein monsterei dat op je gezicht zit. Maar je raakt er niet vanaf. Lichtjes aanraken volstaat om je gelaat in vuur en vlam te zetten."

"Ik was stomverbaasd toen bleek dat die acne zich aan een razend tempo aan het verspreiden was. De puisten kwamen eerst op mijn wangen, daarna volgden mijn kin en mijn voorhoofd. Op het ergste moment voelde ik me echt vies, net een vuilnisemmer."

Een foto die is geplaatst door null (@pigss) op

"Op school werd ik vaak scheef bekeken. Ze noemden me puistenkop, ik voelde me niet mooi en paste nergens bij. Achteraf bekeken is dat eigenlijk stom, want de meesten krijgen in hun leven af te rekenen met acne."

"Ik voelde me zo onzeker dat ik het huis niet durfde verlaten zonder make-up op mijn gezicht. Als ik gewoon thuis was, maquilleerde ik me ook zodat ik me niet ellendig zou voelen. Dat is nu veranderd."

Zeg dat wel, Hailey maakt er nu zelfs haar levenswerk van om zo veel mogelijk gezien te worden. Tot op sociale media toe. "Ik heb met die acné leren leven, ik verstop me niet langer. Toen ik voor het eerst foto's van mezelf puur natuur online zette, kreeg ik veel slechte reacties. Ze zeiden dat ik mijn gezicht eens moest wassen (alsof ik dat niet deed) en ik kreeg veel tips, ook al had ik daar nooit om gevraagd."

"Ik heb het gevoel dat ik veel mensen die zich onzeker voelen toch een hart onder de riem gestoken heb. Een imperfecte huid hoeft niet het einde van de wereld te zijn. Je kan toch nog glamoureus zijn, schoonheid is zo veel meer dan enkel je gezicht."
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eida Lam

  André Van Laethem gaat het hier even hebben over de smakelijkheid van de lippen van een zeventienjarige. Dat is helemaal niet bedenkelijk op zich ...

 • Emre Elagoz

  Laat hen lachen, een paar jaartjes nog en gezicht zal stralen ! Dan zal je zien of ze nog lachen.

 • Andr? André Santy

  Toch zal het een mooi meisje,vrouw worden. Dat zij en lotgenoten zich onzeker voelen is te begrijpen en jammerlijk. Sommige acné is moeilijk te behandelen en velen voelen zich geroepen om te helpen maar in vele gevallen is het hopeloos of minieme verbetering. De tijd heelt zijn wonden,zeker in dit geval,en dat is hoopvol

 • Andy De Schieter

  Geef de hormonen de schuld, niets anders. Heeft niks te maken met niet (of te vaak) wassen. Jammer genoeg is dit bij velen een ergernis waar je spijtig genoeg door moet. Wanneer de pubertijd achter de rug is, is het bij de meesten over.

 • Nadi Dima

  Ze heeft wel een leuk gezicht, acne valt te behandelen