“Ze kregen hulp van binnenuit”: ervaren meesterdief laat licht schijnen over roof van 2 miljoen aan juwelen uit Dogepaleis in Venetië

Een foto van enkele van de juwelen uit de Al Thani-collectie. Rechts meesterdief Vincenzo Pipino.
AP/Facebook Een foto van enkele van de juwelen uit de Al Thani-collectie. Rechts meesterdief Vincenzo Pipino.
Tot januari was de Italiaanse Vincenzo Pipino de enige die er ooit in slaagde om het Dogepaleis in Venetië te beroven. Maar toen gingen dieven aan de haal met voor 2 miljoen euro aan juwelen uit een kunstcollectie van een lid van de koninklijke familie uit Qatar die er tentoon werd gesteld. Vorige week werden in Kroatië 5 verdachten opgepakt. Pipino – een zelfverklaarde Robin Hood – laat nu zijn licht schijnen over de zaak in de Britse krant The Guardian.

De juwelenroof gebeurde op woensdag 3 januari, in de vroege ochtend. Het was de laatste dag van een prestigieuze expo die vier maanden had gelopen in het Dogepaleis en 270 item toonde uit de schatkamers van de Indische maharadja’s en mogolkeizers.

Alarmsystemen

De dieven slaagden erin om het alarmsysteem van het paleis aan het San Marcoplein onklaar te maken, het gebouw binnen te dringen en een zwaarbeveiligde vitrine open te breken. Daaruit stalen ze oorringen en een broche. Vervolgens verdwenen ze. Volgens de politie ging het niet om de pronkstukken van de collectie, maar werd hun waarde wel op zo’n 2 miljoen euro geschat.


De roof deed denken aan een eerdere diefstal uit het Dogepaleis. Die ging even vlot, er werd ook geen geweld bij gebruikt en hij was even succesvol.


In 1991 verborg Vincenzo Pipino (nu 75) zich op een avond in een cel van de Nieuwe Gevangenis, net naast het paleis. Daar bleef hij het grootste deel van de nacht geduldig wachten. Aandachtig volgde hij de bewegingen van de veiligheidsagent. Toen de kust veilig was, glipte hij de cel uit en de Brug der Zuchten over, die de gevangenis en het paleis met elkaar verbindt. (lees hieronder verder)

De Dogepaleis in Venetië.
RV De Dogepaleis in Venetië.

Vervolgens ging hij de zaal binnen waar het kostbare schilderij ‘Madonna col Bambino’ (Madonna met Kind) hing uit de vroege 16de eeuw. Hij gooide er een laken over en smokkelde het via een zijdeur naar buiten. “Toen ik inbrak in het paleis, was er maar één veiligheidsagent”, vertelt de man, die verscheidene boeken schreef over de ophefmakende roven die hij pleegde. “De beveiliging is sindsdien echter stevig opgedreven. Er moet iets misgegaan zijn.”

Doorbraak

Het onderzoek nam maanden in beslag, maar vorige week vrijdag was er plots een doorbraak. Toen werden vijf verdachten aangehouden in Kroatië. Een van hen zou lid zijn van de Pink Panthers, een internationaal netwerk van juwelendieven. Speurders joegen al sinds 2011 op de man, sinds hij voor 10 miljoen euro aan juwelen stal op een tentoonstelling in het Zwitserse Bazel. (lees hieronder verder)

EPA

Voor Pipino – die 20 jaar in de cel zat voor naar schatting 3.000 diefstallen in Venetië – is het echter duidelijk: de dieven kregen hulp van binnenuit. Iemand in het paleis moet hen geholpen hebben, zo zegt hij. Een hypothese die de politie nooit naar voren heeft geschoven.

Of de juwelen uit het Dogepaleis terecht zijn, is niet duidelijk. Ze zouden sowieso niet te verkopen zijn op de zwarte markt, omdat ze zo bekend zijn. “Tenzij je de stukken uit elkaar haalt en alles apart aan de man brengt, kan je er niets mee doen”, beaamt Pipino.  (lees hieronder verder)

AP

Zelf houdt hij vol dat hij het schilderij dat hij stal in de jaren 90 niet wilde verkopen. Hij werkte toen voor de baas van een misdaadbende die het wilde ruilen voor zijn neef, die in de gevangenis zat. Het werk werd inderdaad teruggegeven en de neef van Felice Maniero vrijgelaten.

“Ik stal alleen van de rijken om aan de armen te geven”, aldus Pipino, die in Venetië een halve volksheld is. “Of om een gunst te verkrijgen. Zoals een mooie aanlegplaats voor mijn boot.”

Rijke mensen

Tegenwoordig werkt Pipino vooral als consulent, zo zegt hij zelf. Rijke mensen huren hem in om hun woningen veiliger te maken. “Ik ga dan langs en kijk naar de ramen”, klinkt het. “Dan zeggen ze me dat die anti-inbraak zijn. En dan antwoord ik dat ik ze kan openen in enkele seconden.”

De beschuldigingen dat hij zich ook inlaat met drugshandel en kredietkaartfraude ontkent hij stellig.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pol van de velde

    je zou er nog sympathie voor krijgen......