“Ze gaven hun schuld toe”, Donald Trump en de Central Park Five

Trump weigert nog steeds onschuld CP5 te aanvaarden

Donald Trump en de Central Park Five
rv Donald Trump en de Central Park Five
“Breng de doodstraf terug.” Met die boodschap stond Donald Trump in 1989 in alle kranten in New York. De aanleiding was de zaak rond de Central Park Five. Een jogster werd brutaal verkracht in Central Park, vijf zwarte en Mexicaanse jongeren werden aangehouden en veroordeeld, maar Trump wilde de vijf dood. Vele jaren later werd de echte dader aangehouden en de Central Park Five vrijgesproken, maar Trump weigert te geloven dat de mannen onschuldig zijn, zo bleek uit een interview vlak voor zijn campagnestart van deze week. 

We hebben dit bijzondere stuk uit de geschiedenis van Trump uitgelegd in deze video: 

When They See Us

Het is de nieuwe Netflix-reeks ‘When They See Us’ die de Central Park Five plots weer onder de aandacht brengt. De serie volgt hoe de vijf jongeren hun onschuld proberen uit te schreeuwen maar tevergeefs onterecht in de gevangenis belanden. Er zitten ook fragmenten van Trump in de reeks verwerkt waar hij pleit voor harde straffen. 

Het zijn die beelden die een journaliste inspireerde om deze week de vraag te stellen aan Trump of hij zich niet moet excuseren voor de advertenties en uitspraken. Trump blijft voet bij stuk houden: “Ze gaven hun schuld toe”, zegt hij. De burgemeester van New York reageerde fel op die uitspraken en noemde Trump op Twitter een racist. 

De advertentie van Donald Trump: “Voer de doodstraf opnieuw in.”
rv De advertentie van Donald Trump: “Voer de doodstraf opnieuw in.”28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Super-narcisten zoals Trump denken dat "sorry zeggen" hen neerhaalt en zien dat als "verliezen" en weigeren daarom systematisch om ooit toe te geven dat ze fout zaten. Wat Trump niet beseft, is dat dat net een bewijs van grootsheid en menselijkheid is.

 • Abdelmalik Malik

  Ik kan begrijpen dat veel mensen geen vertrouwen meer hebben in veel politiekers en terecht,maar daardoor moet je niet gaan stemmen op nog erger mensen als Donald trump,veel hebben dat in verleden ook gedaan met catastrofale gevolgen

 • ivan de ridder

  Frederik Lootens, Trump staat achter zijn volk? Waarom geldt dat dan niet voor deze onschuldige mannen? Ze hadden bekend dat ze schuldig zijn onder ongetwijfeld dwingende omstandigheden. Achteraf door duidend bewijs vrijgesproken. Toch blijft Trump achter zijn toenmalige retoriek staan.

 • Linda Dilissen

  Ben voor de doodstraf, maar wel dat ze niet wordt uitgevoerd. Dan kan men nooit meer vrij komen en bij levenslang nog wel.

 • Tim De Witte

  Betty Dams: Hoe rijm jij "opkomen voor werkende mensen" met het gegeven dat stelselmatig meer en meer Amerikanen de armoede in worden geduwd?