“Ze beschuldigen hem zelfs van plagiaat”

Hoogbegaafde Laurent Simons (9) stopt onmiddellijk met studeren aan Technische Universiteit Eindhoven

Photo News
Hij scoorde hoge punten op zijn examens, nog een eindproject inleveren en dan zou Laurent Simons (9) klaar zijn met zijn studies aan de Technische Universiteit Eindhoven. Maar gisteren beslisten zijn ouders om onmiddellijk te stoppen. Een beschuldiging van plagiaat was er teveel aan, aldus vader Alexander.

Nog maar een paar weken geleden leek het erop dat Laurent Simons op z’n negende zou afstuderen als bachelor ‘Electrical Engineering’ aan de TU/e. In negen maanden tijd zou hij bereiken waar een normale student drie jaar over doet. Hij zou meteen ook de jongste universitair gediplomeerde ooit worden. Maar nu is er een serieus haar in de boter tussen Laurent en zijn ouders en de Nederlandse universiteit. “We hebben vanmorgen, na een gesprek met de rector, besloten dat Laurent meteen stopt in Eindhoven”, zegt vader Alexander.

“Pestgedrag”
Het is een verhaal dat al een tijdje sluimert, zo blijkt. Zijn ouders spreken van “pestgedrag”, als ze de hele waslijst klachten opsommen. Gisteren volgde een laatste gesprek tussen Laurent en zijn ouders en de universiteit, in een poging de plooien glad te strijken. “Maar toen kwam plots de beschuldiging dat Laurent plagiaat had gepleegd. Er ontbrak aan een voorlopige versie van een paper een literatuurlijst, dat klopt. Het was dan ook een voorlopige versie. Voor die paper had Laurent allerlei tests moeten doen en met die resultaten valt niet te sjoemelen. Hij zou ook gezakt zijn voor een mondeling examen, dat Laurent niet eens had afgelegd”, zegt vader Alexander. 

Er kwam zelfs een soort van dreigement, meent moeder Lydia. “Ze zeiden niet expliciet dat ze de kinderbescherming zouden inschakelen als wij met onze klachten naar buiten zouden komen. Maar lieten duidelijk verstaan dat ze in vraag stelden of wij Laurent niet teveel onder druk zouden zetten. ‘Er zijn alleen maar verliezers, als er psychiaters aan te pas komen’, zei zijn mentor. Dat deed voor ons de deur dicht.”

“Beoogde einddatum niet haalbaar”
In een reactie laat de TU/e weten  dat “Laurent een ongekend getalenteerde jongen is, die een exceptioneel studietempo heeft”. Dat bewijzen inderdaad de mails met resultaten die onze redactie gisteren te zien kreeg. Maar ook dit: “De universiteit acht de beoogde einddatum echter niet haalbaar gezien het aantal tentamens dat Laurent nog zou moeten halen voor zijn tiende verjaardag, op 26 december. De ouders hebben besloten dit tijdschema niet te accepteren en de studie van Laurent aan de TU/e stop te zetten. Wij betreuren dat. We denken dat Laurent gebaat is bij continuïteit, om zijn zeer bijzondere talent goed tot ontplooiing te laten komen.”

“Of Laurent voor zijn tiende zijn diploma zou halen, was voor ons geen punt. Het was mooi geweest om in januari aan een nieuw semester te kunnen beginnen, eventueel aan een andere universiteit”, reageert vader Alexander. Hij vermoedt dat dààr de reden ligt van de onenigheid: Laurent had tal van aanbiedingen van gerenommeerde universiteiten in de VS en Engeland. “Als je kind bij Anderlecht voetbalt en je krijgt een aanbieding van Barcelona, dat zou je dat toch ook doen? Maar goed, we hebben nu achter Eindhoven een punt gezet. Laurent zal wel op z’n pootjes terecht komen. Universiteiten genoeg die met hem willen werken.”

Bekijk ook: Negen jaar oud en al op de universiteit
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jaak Casteleyn

  Dat ventje gaat ook nooit weten wat een mooi jeugdleven inhoud, later gaat hij dat zich zeker nog beklagen.

 • Edith Kesteleyn

  Niks erg, zo een talent kan toch op een andere universiteit terecht!

 • Lieve Geyter

  Had hem van de eerste keer naar Engeland gestuurd, Engels kan hij beter als een docent Engels. Ja als hij zelf zijn doctoraat wil halen voor zijn 10 de verjaardag zal je toch snel moeten zijn. Ik denk dat Nasa ook met hem wil werken. Hij kan voor veel doorbraken zorgen in de technologie. Dom van Eindhoven! Mensen zever toch niet over hoe hij moet zijn en gedragen hij heeft geen brein zoals dat van een 9 jarige. Laat hem gewoon doen waar hij goed in is!

 • Obi Williams

  Wat een afgunst weer hier van zoveel mensen.

 • Claudia Rosseel

  Je kan een slim kind op korte termijn veel leren, zeker als je het thuis houdt en zeer gericht onderwijst. Alleen weet ik niet of het op termijn wel zo'n goede zaak is om het in zijn jeugd zo sterk van leeftijdsgenoten te isoleren en als ouder zo'n prominente plaats te claimen in zijn leven. Daar hangt volgens mij ooit wel een prijskaartje aan vast.