‘Yeah but no but…’: Britse kranten cynisch na nieuwe brexitnederlaag van Boris Johnson

De Britse ochtendkranten openen net als zondag opnieuw met de brexit-perikelen.
AP De Britse ochtendkranten openen net als zondag opnieuw met de brexit-perikelen.
Met een typisch Brits gevoel voor humor hebben de Britse ochtendkranten  gereageerd op de nederlaag van premier Boris Johnson, gisteravond in het Lagerhuis. Dat stemde Johnsons tijdschema voor brexitwetgeving weg, waarmee een scheiding met deal op 31 oktober nu onhaalbaar lijkt.

“Johnson's Halloween brexit in duigen”, kopt de krant I nog vrij bescheiden. The Mirror klinkt scherper met: “De brexit-horror van de premier”. The Telegraph kopt in de overtreffende trap: “Brexit bevindt zich in het vagevuur". De digitale uitgave van The Independent schrijft droogjes: “Einde van de halsbrekende brexit”. 

(Lees verder onder de Twitterberichten)

Met “Vertrouw op deze groep om van triomf een ramp te maken” maakt de Daily Mail de brexit-onderhandelingen van premier Johnson op sarcastische wijze tot een lachertje. De Daily Express reageert op soortgelijke wijze. “Historische deal ... maar Kamerleden bederven het met nog meer getalm”. Het eerste verwijst naar de ruime meerderheid die gisteravond voor de door Johnson voorgestelde brexitwetgeving stemde.

(Lees verder onder de Twitterberichten) 

De Britse tabloid The Sun refereert met de kop ‘Yeah but no but…” naar de slagzin van Vicky Pollard uit de komische Britse serie Little Britain. De krant doelt natuurlijk op de brexitwetgeving van Johnson die eindelijk werd goedgekeurd, waarna de parlementsleden tegen het vooropgestelde tijdschema van de premier stemden. 

(Lees verder onder het Twitterbericht)

Primeur

Het was weliswaar een symbolische beslissing, omdat de wet in de volgende fase nog ingrijpend kan worden aangepast en alsnog kan worden verworpen. Maar toch was het een belangrijk moment: voor het eerst in de brexitgeschiedenis stemde het Lagerhuis voor een brexitdeal. 

De zakelijke gerichte krant City AM haakte daarop in met: “Brexit vertraagd maar niet geweigerd”. De Financial Times maakte daarvan: Johnson behaalt historische overwinning maar brexit-stemming gedwarsboomd op deadline.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Vanmaldeghem

  De Brexit soap bevestigt nogmaals pijnlijk het ziektesymptoom van de gehele Europese Unie, namelijk besluiteloosheid. Europa is een gigantische praatbarak geworden voor politici die het in eigen land verkorven hebben en nu tegen elkaar op staan te palaveren. Ondertussen kwijnt de middenklasse van Europa verder weg en belanden we in een nieuw tijdperk van rijk en arm. De uiteindelijke winnaars zijn de multinationals en de grootbanken.

 • monique bolen

  De vraag is of het gros van de bevolking wel een Brexit willen, er wordt steeds meer om een nieuw referendum gevraagd en men weigert uit vrees voor de uitkomst.

 • Frank Van den Bulck

  Kennen jullie dit liedje nog, In the year 2525 ? (voor degenen die het niet kennen, Zager & Evans) dit is hier nu toch wel van toepassing !

 • mark germanus

  Als ik Johnson was zou ik mijn ontslag geven en nieuwe verkiezingen uitschrijven.Als de bevolking verder wil met die socialist so be it, ze zullen wel zien waar ze eindigen. Dit is echt belachelijk,zo te zien hebben die socialisten er plezier in van Boris te dwarsbomen.

 • Thiery Vansweevelt

  Die negatieviteit rond dat Britse parlement altijd. Die parlementsleden doen gewoon hun job als verkozenen van het volk. Ze weigeren op een drafje wetgeving goed te keuren die ze niet eens hebben kunnen lezen, en gelukkig maar. Dat heet democratie! Hier drukken ze allemaal slaafs op het knopje zoals de voorzitter hen heeft gedicteerd.