“Witte Huis wilde oorlogsschip USS John McCain ‘uit het zicht’ tijdens Trumps bezoek aan Japan”

Het naar de overleden Republikeinse Senator John McCain vernoemde oorlogsschip lag tijdens Trumps bezoek aan Japan aangemeerd in het land.
REUTERS Het naar de overleden Republikeinse Senator John McCain vernoemde oorlogsschip lag tijdens Trumps bezoek aan Japan aangemeerd in het land.
Het Witte Huis heeft de Amerikaanse marine bevolen de naam van het oorlogsschip USS John McCain ‘uit het zicht’ te houden, of desnoods de naam van het schip af te dekken tijdens Trumps bezoek aan Japan deze week. Dat blijkt uit een e-mail waarover de krant The Wall Street Journal bericht.

De USS John McCain werd vernoemd naar de vader en grootvader van de senator en voormalige kapitein in de Amerikaanse zeemacht, die beiden admiraal waren. Ook de naam van de jongste telg werd er na zijn overlijden in augustus vorig jaar aan toegevoegd. De Republikein was een van de grootste tegenstanders van Donald Trump binnen zijn partij.

Het oorlogsschip ligt momenteel afgemeerd voor reparaties in zijn thuishaven in het Japanse Yokosuka, het hoofdkwartier van de Amerikaanse zevende vloot.

Voorbereidingen

De president bracht afgelopen dinsdag een bezoek aan de haven en gaf er een toespraak op het aanvalsschip USS Wasp. De voorbereidingen voor dat bezoek hadden volgens The Wall Street Journal echter heel wat voeten in de aarde. Een officier van het Amerikaanse commando in het Indo-Pacifische gebied schreef in een e-mail dat de “USS John McCain uit het zicht moet zijn”, klinkt het.

In de e-mail zei de officier dat hij de praktische afspraken had gemaakt met het Witte Huis en vroeg hij leden van zee- en luchtmacht om de instructies na te leven. Ook minister van Defensie ad interim Pat Shanahan was volgens de krant op de hoogte. Omdat de USS John McCain niet te verplaatsen was, werd uiteindelijk beslist om de naam van het schip te bedekken. De bemanning van de torpedojager werd een dag op verlof gestuurd.

In de Verenigde Staten komt er heel wat kritiek op het nieuws. Het Witte Huis weigerde vragen te beantwoorden over de reden van de richtlijn of van wie die kwam. Trump schreef op Twitter dat hij "niet geïnformeerd was en niets afwist" van zaken die met het marineschip te maken hebben.

Oorlogsheld

John McCain, bij leven partijgenoot van Trump, wordt in de VS als een oorlogsheld beschouwd vanwege zijn gevangenschap in Vietnam tijdens de Vietnamoorlog. Maar de invloedrijke politicus lag regelmatig overhoop met Trump en steunde lang niet al zijn plannen. De president heeft zich voor en na de dood van McCain meermaals negatief uitgelaten over de senator.

De vorig jaar overleden senator John McCain.
Photo News De vorig jaar overleden senator John McCain.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK RASSCHAERT

  Hoe kleintjes een president kan zijn. Hij heeft geen respect voor iemand die gevangengenomen is zegt hij. Terwijl hij zich met veel geld laten "afkeuren" heeft.

 • DIRK RASSCHAERT

  Hoe kleintjes een president kan zijn. Hij heeft geen respect voor iemand die gevangengenomen is zegt hij. Terwijl hij zich met veel geld laten "afkeuren" heeft.

 • Diane Bernaerts

  Ze waren waarschijnlijk bang dat hij weer een woede-aanval zou krijgen als hij die naam zag! Wat een klein, rancuneus kind is dat toch!

 • stefan crama

  Michel De Blay, goede economische cijfers halen kun je zonder problemen als je alle regels omtrent gezondheid of leefmilieu overboord smijt. Probleem is wel als je jij en je familie slachtoffer word van zulke politiek. En neen ik ben geen groene jongen, verre van.

 • Eric Geb

  McCain had méér fatsoen en droeg de politieke waardes van zijn partij in zijn borstzakje dicht bij zijn hart als een trofee. Zelfs het vuil onder zijn vingernagel is de huidige president van de USA niet waard. McCain is postum de echte president van de US.