"Wij zijn met meer": tienduizenden mensen bij concerten tegen extreemrechts in Chemnitz

Duitse stad verbiedt tegenbetoging van extreemrechts tijdens openluchtconcert tegen racisme

REUTERS
De Oost-Duitse stad Chemnitz heeft demonstraties van de islamofobe alliantie Thügida en de rechtse populistische beweging Pro Chemnitz verboden. Beide organisaties wilden actievoeren tegen het openluchtconcert "#wirsindmehr" dat er vandaag wordt gehouden tegen racisme, vreemdelingenhaat en geweld. Zowat 65.000 mensen hebben de openluchtconcerten bijgewoond.

In Chemnitz is er al dagenlang protest van extreemrechts, neonazi's en andere tegenstanders van het Duitse vluchtelingenbeleid. Aanleiding was een steekpartij in de stad, waarbij een 35-jarige Duitser werd doodgestoken. Twee anderen raakten gewond. Een Iraakse en Syrische verdachte zitten in de cel. 

Bekende Duitse bands als Die Toten Hosen en Kraftklub hadden daarop laten weten dat ze vandaag gratis zouden optreden in de stad als protest tegen racisme, vreemdelingenhaat en geweld.

Er zijn geen noemenswaardige incidenten gemeld, zegt de Duitse politie. De politie was uit voorzorg wel in groten getale uitgerukt om het evenement in goede banen te leiden. De lokale politie heeft steun gekregen uit zes deelstaten en van de federale politie. Hoeveel agenten er werden ingezet, is niet meegedeeld.

De bedoeling van de optredens was om een signaal tegen racisme de wereld in te sturen. "We zijn niet naïef. We leven niet in de illusie dat we met één concert de wereld kunnen redden", zo verduidelijk Felix Brummer, de zanger van de uit Chemnitz afkomstige rockband Kraftklub. "Maar soms is het belangrijk om te tonen dat je niet alleen staat."

REUTERS
REUTERS
AP
EPA
AFP
AP
AFP
AFP40 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Francois Peters

  Als ik morgen een demonstratie wil organiseren en daarvoor een bekende band inhuur dan krijg ik ook tienduizenden op de been die allen afkomen om een gratis concert bij te wonen daar dan wat prietpraat verkondigen tussen twee liedjes in wil nog niet zeggen dat iedereen daar aanwezig akkoord gaat met wat voor onzin daar wordt verkondigt trouwens Wir sind mehr betekent vrij vertaalt we zijn beter dan dat

 • philippe dierickx

  Vlug vlug een gratis concertje organiseren waar zelfs een straathond naar toe trekt en dan beelden manipuleren om het een massa te laten lijken. Er waren 8000 toeschouwers geen 40000. Bende leugenaars.

 • DIRK VAN DESSEL

  Hoezo "tegenbetoging verboden" ? Rare "democratie" daar in Duitsland onder het juk der gelovigen der "Linkse Kerk", die er kennelijk als Staatsgodsdienst geldt.

 • Gino Denil

  Ook al is de meerderheid van de bevolking rechtshandig, marc Deglin, een goede pianist speelt met beide handen. En voor de meeste dingen die we zelf doen hebben we ook beide nodig.

 • Gaston FOUBERT

  Was er geen muziek geweest zou het veel minder zijn geweest.