"Wij zijn daar waar jullie wonen": IS toont mogelijke westerse doelwitten in akelige fotocampagne

Een IS-aanhanger poseert voor het New Yorkse Metropolitan museum
Memri Een IS-aanhanger poseert voor het New Yorkse Metropolitan museum
Het kalifaat mag dan nog maar een zakdoek groot zijn, de propagandamachine van de terreurorganisatie is nog niet verslagen. Beelden van IS-aanhangers die poseren voor mogelijke westerse doelwitten circuleren op Telegram. De boodschap van de terreurorganisatie is duidelijk: "Wij zijn onder jullie."

Drie maanden na de val van bolwerk Raqqa bestaat het kalifaat nog slechts uit een handvol dorpen in Syrië. Maar het 'virtuele kalifaat' blijft strijdbaar.

Weg zijn de glossy propagandamagazines en de video's die de aanlokkelijke levensstijl van het kalifaat moesten promoten. In de plaats daarvan is een niet aflatende stroom berichten op social media gekomen waarin aanhangers aangezet worden om aanslagen te plegen - met daarbij ook de instructies hoe ze dat moeten doen.

Sinds begin dit jaar zijn op berichtendienst Telegram meerdere foto's verschenen waarbij aanhangers met een sjaal  of vlag van IS bij een populaire bezienswaardigheid in westerse steden poseren. Zo willen ze sympathisanten ertoe aanzetten om een bloedbad het aan te richten - om het even waar in het Westen.

Lone wolfs

Sommige beelden ogen erg amateuristisch en zijn niet rechtstreeks afkomstig van de terreurorganisatie zelf maar wel van bloggers en 'vrijwilligers' die geen nauwe banden hebben met IS. Het zijn de zogenoemde online 'lone wolfs'. De propagandamachine van IS is steeds meer afhankelijke van dergelijke mensen en platformen om haat te kunnen verspreiden.

Het was al sinds half september vorig jaar geleden dat de terreurorganisatie via haar eigen persbureau Amaq nog een bericht de wereld had uitgestuurd. Maar vorige week werd dat propagandakanaal plots weer tot leven gewekt. Amaq stuurde opnieuw een Engelstalig 'persbericht' de ether in. Ook op pro-IS accounts op sociale media valt er verhoogde activiteit waar te nemen, blijkt uit een analyse van de SITE Intelligence Group.

Hergroeperingsoperatie

"IS laat nu de eerste tekenen zien van een hergroeperingsoperatie op het vlak van haar mediakanalen", aldus directrice Rita Katz van SITE. "De groep heeft grote verliezen geleden, maar onderneemt duidelijk grote stappen om opnieuw volop propaganda te kunnen spuien, één van de gevaarlijkste wapens van de terreurgroep."

Het toont aan dat de terroristen en hun sympathisanten altijd manieren zullen vinden om hun boodschap uit te dragen. De nederlagen van IS op het slagveld hebben zich vooralsnog niet vertaald in een virtuele nederlaag", besluit voormalig CIA-analiste Tara Maller.  
85 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Laurent Van De Velde

  Verjaagd uit hun kalifaatje, het heeft lang geduurd. En nu komen ze, de "heroïsche soldaten van het kalifaat", zich verstoppen, verkleed als vrouwen tussen vluchtelingen. Stuk voor stuk lafaards en mislukkingen.

 • Gerry Cle

  Laat ze maar proberen. Georganiseerde terroristische bendes hebben geen schijn van kans tegen de samenwerkende politie en inlichtingendiensten. Alleen een eenzame gek heeft tegenwoordig nog een waterkans om een aanslag te plegen. Terroristen zouden wel gek zijn om zich als vluchteling in België aan te melden en een screening te ondergaan.

 • Freddy De Wulf

  Ik vind dat sommigen nogal lichtzinnig en lacherig omgaan met dit artikel. We zullen niet meer lachen als ze in België nog eens een aanslag plegen zoals in Parijs of Manchester.

 • Randolph Kellens

  Als ze maar weten dat we de openstaande rekeningen zullen vereffenen. Met intrest!

 • johny daneels

  Duizenden zijn onderweg, de jongeren die zijn hier al...met dank aan de blinde voorstanders, maak gauw nog een mensenketting om ze te beschermen tegen de politie, onbegrijpelijk voor een normale belastingbetaler.