"Wij eisen antwoorden": vrouw belt politie omdat ze iets verdachts hoorde, opgetrommelde agent schiet haar dood

Justine Damond met haar verloofde Don en stiefzoon Zach.
Facebook Justine Damond met haar verloofde Don en stiefzoon Zach.
Justine Damond belde vorige zaterdag rond 23.30 uur de politie omdat ze een verdacht geluid gehoord had in het steegje achter haar huis in South Minneapolis (Minnesota). Toen een patrouille ter plaatse kwam, werd de Australische vrouw zelf doodgeschoten. Hoe het zo fout kunnen lopen is, blijft voorlopig een mysterie.

Damond wandelde naar verluidt in haar pyjama naar de politiewagen. Ze begon een gesprek met de bestuurder, maar werd toen plots zelf onder vuur genomen door zijn collega. Wat hem bezielde, is voorlopig niet duidelijk. Damond had in ieder geval geen wapen op zak.

Het slachtoffer komt oorspronkelijk uit Sydney, maar leefde de voorbije drie jaar in de Verenigde Staten. Volgende maand zou ze normaal gezien in het huwelijksbootje gestapt zijn met de Amerikaanse zakenman Don Damond (50). In de praktijk gebruikte ze zijn familienaam nu al. De vicevoorzitter van Little Six Casino was op het moment van de feiten op zakenreis.

Facebook

Haar stiefzoon Zach reageert verslagen. "Een agent schiet mijn moeder neer om god weet welke reden en nu is ze dood. We eisen antwoorden. Ik heb het zo gehad met al het geweld, dit slaat nergens op. Wat een schande voor Amerika. Justine was een zeer passioneel iemand. Ze dacht waarschijnlijk dat iemand kwaad gedaan werd en wilde helpen. Het gevolg is dat mijn beste vriendin er nu niet meer is."

De familie van Damond stuurde ook nog een perscommuniqué uit. "We beleven een heel moeilijke periode. We proberen te begrijpen waarom deze tragedie gebeurd is. In afwachting daarvan zullen we geen verklaring meer afleggen, gelieve onze privacy te respecteren", klinkt het.

Kare11 News

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de agenten hun bodycam niet aangezet hebben. Dat zou in principe bij elke interventie moeten gebeuren, maar in de praktijk gebeurt dat veel te weinig. Damond was overigens zelf een fervente tegenstandster van wapengekletter. "In Australië is dat toch beter geregeld", klonk het vaak uit haar mond.

In de uren na haar dood verzamelden honderden mensen voor haar deur voor een wake. De burgemeester van Minneapolis riep op om zo snel mogelijk met meer details rond haar dood naar buiten te komen. "Als burgemeester, als vrouw en als oma ben ik hier kapot van", besluit Betsy Hodges. "Er zijn nog veel vragen waar we geen antwoord op hebben, maar die verduidelijking moet er zo snel mogelijk komen. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden van dit tragische incident."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • hou dinii

  Daar moet je zelf opassen bij een simpele alledaagse controle van gordel of alcohol ofzo

 • Anthony van der Borght

  Wat niet mag onmiddellijk schieten mag niet !!! Ik weet niet wat daar de wet is over de politie.. maar hier mag het niet .. ten zij dat er bedreigd word met wapens..

 • Jeroen Op de beek

  Die flikken in amerikan willen geen 0.000001 procent risico nemen met hun leven. Iets verdacht? Metteen shieten en ask questions later.

 • Elle Devee

  Cowboy mentaliteit. En t zal niet verbeteren met hun huidige regering.

 • mieke jansens

  politie in de States ..